Mihajlovićeva s ambasadorkom Rumunije: Regionalno povezivanje u oblasti energetike je zajednički interes

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s ambasadorkom Rumunije Silvijom Davidoju o saradnji dve zemlje u oblasti rudarstva i energetike i regionalnom povezivanju u oblasti energetike.

”Srbija je pripremila novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, koji će omogućiti nove investicije u ovoj oblasti, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije. Takođe, pripremamo i novi investicioni plan u rudarstvu i energetici vredan 15 milijardi evra, koji otvara velike mogućnosti za investitore”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je za Srbiju prioritet regionalno povezivanje u oblasti energetike, i na prenosnoj mreži, kroz izgradnju Transbalkanskog koridora, i povezivanjem gasnim interkonekcijama sa svim susedima, uključujući i Rumuniju.

Mihajlovićeva i Davidoju su razgovarale i o iskustvu i izazovima sa kojima se dve zemlje suočavaju u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji energetskog sektora, kao i o razvoju sektora obnovljivih izvora energije.

Potpredsednica Vlade će krajem aprila imati i zvaničnu posetu Rumuniji, tokom koje će se sastati sa rumunskim ministrom energetike.

Davidoju je rekla da je Rumunija zainteresovana za unapređenje saradnje i zajedničke projekte sa Srbijom u oblasti energetike, gde je posebno istakla projekat izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Rumunija, koja bi doprinela diverzifikaciji u oblasti snabdevanja gasom u regionu.

/INFO24/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *