Mihajlovićeva: Podrška ekonomskom osnaživanju 1.000 žena

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost (KTRR), prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da će grantovi ukupne vrednosti 17,3 miliona dinara, koje je dobilo pet ženskih organizacija iz različitih delova Srbije, doprineti da 1.000 žena bude ekonomski osnaženo.

Mihajlovićeva je na svečanoj dodeli grantova za ekonomsko osnaživanje žena u Konaku kneginje Ljubice, u okviru druge faze projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, koje realizuje KTRR, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, UN Women i uz finansijsku podršku EU, rekla da je više od 1.600 žena kroz ovaj projekat od 2018. već učestvovalo u različitim obukama ili nabavilo opremu da otvori svoju radnju ili malo preduzeće.

Ona je podsetila da je stopa zaposlenosti žena 42 odsto, a muškaraca 58 odsto, a da je u neformalnom sektoru stopa zaposlenosti žena gotovo 65 odsto.

„Kad govorimo o prosečnim zaradama, prosečna zarada žena je skoro 10.000 dinara niža. Za vreme pandemije, žene su te koje su ostajale kod kuće pre svega da bi brinule o drugim članovima porodice, dok su muškarci razmišljali o obukama i dodatnom obrazovanju. To su sve jazovi koji postoje u našem društvu”, navela je ona.

Mihajlovićeva je dodala da oko 70 odsto žena koje su pokrenule svoj posao to uradile jer nisu mogle da se zaposle, ali da je svega oko tri odsto žena uspelo da dobije kredit za otpočinjanje posla.

”Treba da damo snažniju podršku ženama koje žele da budu preduzetnice, da mogu da imaju obuke, da mogu da nabave opremu, posebno u ruralnim sredinama, i da radimo više na stvaranju jednakih uslova na tržištu rada za muškarce i žene”, navela je potpredsednica Vlade. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da zrelo demokratsko društvo ne skriva istinu da rodna neravnopravnost i dalje postoji.

”Činjenica je da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao, da su u nepovoljnijem položaju na tržištu rada, da su opterećenije poslovima u kući. Zato treba da ponudimo rešenja kako da osnažimo žene, gde je ekonomsko osnaživanje veoma važno, ne samo u Srbiji. Poslednji izveštaji EK pokazuju da je pandemija napravila dodatni teret ženama, što pokazuje koliko je teško da se napreduje, a koliko je lako napraviti korake unazad”, navela je ona.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, rekao je da je važno stvoriti još veći broj prilika da se eliminišu ekonomske i socijalne barijere kako bi se ostvarila bolja ravnoteža između muškaraca i žena.

”Dobra vest je da u Srbiji imamo snažne zagovornike rodne ravnopravnosti, među kojima su potpredsednica i ministarka u Vladi Srbije, UN Women i drugi, da Srbija ima akcioni plan za rodnu ravnopravnost, kao i da EU ima priliku da podrži aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti dodelom bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena”, rekao je Fabrici, i istakao da će Delegacija EU nastaviti sa snažnom podrškom institucijama i NVO u oblasti rodne ravnopravnosti.

Programska menadžerka UN Women u Srbiji, Jelena Sekulić-Nedeljković, rekla je da je kneginja Ljubica upamćena kao hrabra žena koja je rušila rodne stereotipe i da danas, dva veka kasnije, na ovom istom mestu nastavljamo da radimo na stvaranju rodno ravnopravnog društva.

„Prema nekim procenama, puna ravnopravnost žena i muškaraca mogla bi da se desi za 99,5 godina i verujem da time nismo zadovoljni i da treba da radimo na tome da ciljeve ostvarujemo brže“, navela je ona.

Predsednica Društva za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Snežana Živadinović, koje je jedno od dobitnika sredstava, zahvalila je na poverenju u organizacije i aktivnosti koje sprovode u korist žena.

„Važno je da ćemo kroz ovaj projekat kroz godinu dana imati  1.000 žena koje će biti ekonomski osnažene”,  navela je ona.

Ukupna vrednost sredstava koja su dodeljena na javnom pozivu ženskim organizacijama civilnog društva iznosi 17,3 miliona dinara, a dobilo ih je pet organizacija: Društvo za razvoj kreativnosti, Etno-mreža, Lužničke rukotvorine – Ženski etno-centar, Udruženje Laris i Zrenjaninski obrazovni centar.

Kao rezultat izabranih projekata, najmanje 1.000 seoskih žena i žena iz marginalizovanih grupa iz različitih delova Srbije biće osnaženo kroz programe razvoja veština i usvajanja praktičnog znanja, nabavku opreme i podršku razvoju biznisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *