Mihajlovićeva: Novi energetski kapaciteti moraju biti održivi i ekonomski isplativi

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da će Srbija biti energetski bezbedna i imati dovoljno električne energije jer ima dovoljno potencijala, a da je važno da novi kapaciteti koji se budu gradili budu održivi i ekonomski isplativi.

“Glavni cilj je da Srbija ima dovoljno energije, da ona bude proizvedena na održiv i zdraviji način. Imaćemo plan do 2050. godine kako će raditi naše termoelektrane, kao što to rade druge zemlje u Evropi, ali moramo da počnemo da gradimo i nove kapacitete koji koriste druge izvore energije kako bi proizvodnja električne energije bila ekonomski održiva”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Ona je rekla da će se na postojećim elektranama raditi postrojenja za odsumporavanje, ali da kad je reč o novim elektranama, mora da se vodi računa kolika bi bila stvarna cena te struje.

“Sve što bi proizvela TE „Kolubara B“, većina prihoda otišla bi na takse za ugljenik, zbog zagađenja. Te takse sada iznose 51 evro po toni ugljenika, na početku godine su bile 35 evra, a do kraja godine se očekuje da će biti 130 evra. Ako znamo da ćemo te takse morati da plaćamo na energiju iz novih termoelektrana, onda je veliko pitanje da li treba da ih gradimo ukoliko znamo da ćemo onda plaćati još više za takse”, navela je ona.

Ona je podsetila da je TE „Kolubara B“ počela da se gradi pre 41 godinu, da je u njenu izgradnju do sada uloženo oko 400 miliona evra, ali da je ta oprema velikim delom izgubila na vrednosti i da danas vredi oko 100 miliona evra. 

“Da je TE „Kolubara B“ napravljena pre pet ili 10 godina, to ne bi bio problem, ali sad je pitanje održivosti i isplativosti te termoelektrane. Iz tog razloga ministarstvo nije dalo odobrenje za njenu gradnju, i to gledajući podatke EPS-a”, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da je važno da EPS efikasnije realizuje investicije, navodeći da će izgradnja TE „Kostolac B3“ trajati 10 godina, a da je još 2016. započeta izgradnja vetroparka u Kostolcu, gde se mora voditi računa i o tome da tehnologije brzo napreduju.

Upitana za protest radnika u Kaleniću u ponedeljak, Mihajlovićeva je rekla da nije bilo potrebe za protestom jer niko nije rekao ni da se gase termoelektrane do 2030, niti da će radnici ostati bez posla, kao i da na protestu nije bilo reči o stvarnoj brizi za rudare.

“Niko nije ostao bez posla ni kad smo razdvajali delatnosti u EPS-u, neće ostati ni sada, već će se raditi plan do 2050. Radnici imaju svoj posao i njima ne treba da se manipuliše, država je tu da donosi ekonomsku i energetsku politiku, a direktori su tu da je sprovode”, rekla je Mihajlovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *