Mihajlovićeva: Mora da dođe do promena u “Srbijagasu” – SNS ima koaliciju sa SPS-om, a ne sa bahatošću

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da mora da dođe do promena u načinu poslovanja “Srbijagasa” i povezanih preduzeća, jer gasni sektor može da bude najrazvijeniji deo energetike, a ne firme kojima je stalno potrebna pomoć države.

“Ministarstvo je tu da bude podrška, ali bilo koja vrsta bahatosti i ličnih interesa ne dolazi u obzir i to neću da dozvolim. Verujem da je medijima mnogo zanimljivije kad se neki sastanak ne održi nego kad se održi, ali za mene je mnogo važnije da napravim rezultat u ovom resoru, jer je to rezultat za Srbiju”, rekla je ona za TV Hepi.

U saopštenju se navodi da je ona dodala da ako se neki pojedinci trude da određena preduzeća budu potpuno zatvorena prema resornom ministarstvu onda to govori da imaju nešto da sakriju.

“Nedopustivo je da direktori gasnih preduzeća posredno šalju poruke da im direktor ”Srbijagasa” zabranjuje da dođu na sastanak”, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je poručila da SNS ima koaliciju sa SPS-om, ali nema koaliciju sa bahatošću, ličnim interesima i korupcijom.

Jadar dobar projekat, ako očuva životnu sredinu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike rekla je da projekat Jadar može da donese prosperitet Srbiji, ali samo ako se realizuje uz najviši nivo zaštite životne sredine i dobru komunikaciju sa građanima.

Ona je rekla da će u ovaj projekat, pored australijske kompanije Rio Tinto biti uključeno više ministarstava, predstavnici Loznice, Mačvanskog okruga.

“Verujem da ako svi sednemo zajedno i dogovorimo se, možemo da obezbedimo bolju budućnost za Srbiju korišćenjem minerala jadarita”, istakla je Mihajlović.

Rekla je da razume što su građani zabrinuti zbog mogućih efekata ovog projekta na životnu sredinu, jer zna kroz šta su prolazili zbog rudnika Zajača i ekoloških problema koje je on pravio.

Zato, kako je istakla, građani moraju da budu informisani o svemu, o tehnologijama koje će se koristiti i kako će prostor izgledati, pa će se napraviti mali tim koji će se time baviti.

Prema njenim rečima Rio Tinto je ozbiljna kompanija, a napravila je i pilot postrojenje u Australiji kako bi proverili tehnologije koje bi koristili.

“Jadarit je novi mineral koji može da donese prosperitet, ali je važno da se sve uradi na ekološki održiv način. Ako znamo koliki je rast tržišta baterija za električne automobile, da je to budućnost, a da imamo sirovinu, zašto da to ne uradimo”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da smatra da bi i proizvodnja baterija za električne automobile trebalo da bude locirana u Srbiji.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *