Mihajlovićeva: Imamo struku i znanje za zelenu i energetski bezbednu Srbiju

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa prof. dr Nikolom Rajakovićem, predsednikom Udruženja “Savez energetičara”, i Maricom Mijajlović, predsednicom Inženjerske komore Srbije, sporazume o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike i ovih organizacija. 

Mihajlovićeva je ovim povodom rekla da ništa od onog što želimo da uradimo u vremenu ispred nas u pogledu razvoja energetike i energetske infrastrukture nije moguće bez zajedničkog rada sa inženjerima i energetičarima, članovima IKS-a i Saveza. 

“Čast mi je da smo danas potpisali ove sporazume. Ogromni su izazovi ne samo pred Srbijom, već pred celim svetom u energetskom sektoru. Mi smo ušli u proces zelene agende i energetske tranzicije onog trenutka kada smo se opredelili za to da menjamo bazu, a to su novi zakoni i podzakonska akta. Spremamo i novu strategiju razvoja energetike i Nacionalni plan za klimu i energetiku, koji će, verujem, objediniti sve ove ljude da rade sa nama. Važno je da koristimo znanje i struku jer bez toga nema razvoja i budućnosti. Pokazaćemo da možemo da radimo mnogo brže, bolje i efikasnije u rudarstvu i energetici, da dođemo do dekarbonizovane Srbije, koja će biti energetski bezbedna”, rekla je ona. 

Marica Mijajlović je istakla da ovakav sporazum daje osnov za bolju i kvalitetniju saradnju koja je neophodna. 

“Komora, kao jaka organizacija danas, biće na raspolaganju Ministarstvu rudarstva i energetike za sve zajedničke projekte u cilju bolje Srbije i kvalitetnijeg života građana”, rekla je Mijajlovićeva. 

Prof. dr Nikola Rajaković rekao je da energetika zaslužuje pažnju i institucionalno povezivanje ključnog ministarstva i strukovnih udruženja, jer mnogo znači da se energetska tranzicija rešava na pravi način.  “Energetika je pred velikim izazovima, neophodno je obaviti dekarbonizaciju sektora. To je težak i odgovoran posao, posebno za nas naslonjene na lignit i termoenergetiku. Bez dobro podržanih rešenja strukom i znanjem kakvim raspolažemo, to nije moguće. Da energetiku postavimo na zdrave osnove i da za nekoliko decenija ona postane dekarbonizovana, a mi kao država da budemo nezavisni jer imamo i vetar i vodu i sunce. A da generacijama koje dolaze ostavimo zdravu životnu sredinu”, poručio je Rajaković. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *