Mihajlovićeva i Kurtika: Saradnja Srbije i Poljske u procesu dekarbonizacije i borbi protiv klimatskih promena

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je tokom ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi sa Mihalom Kurtikom, poljskim ministrom za klimu i životnu sredinu, o saradnji u energetskom sektoru, izazovima u procesu energetske tranzicije i poseti predsednika Poljske Andžeja Dude Srbiji.

„Potrebno nam je više saradnje u oblasti energetike, s obzirom na slične izazove sa kojima se suočavamo. Mi smo doneli nove zakone, što je osnova za proces dekarbonizacije koji smo započeli. Veoma je važno da koristimo dobra iskustva i prakse drugih evropskih zemalja. Takođe, postoji puno prostora da sarađujemo i u oblasti obnovljivih izvora energije, koji čine značajan deo novog investicionog plana Srbije, koji je vredan ukupno 17 milijardi evra”, rekla je Mihajlovićeva.

Kurtika je istakao značaj saradnje, naročito kada je u pitanju razmena iskustva i strateškog planiranja.

“Važno je da se sa svim izazovima suočimo zajedno, a Srbiju vidimo kao jednog od važnih partnera na putu energetske tranzicije. Verujem da će memorandum o saradnji biti osnova za sve dalje korake”, rekao je on. Mihajlovićeva i Kurtika su se saglasili da konkretni mehanizmi saradnje budu razrađeni memorandumom o razumevanju između dva ministarstva, koji bi, između ostalog, uključio ohrabrivanje investicija u oblasti energetike, razmenu iskustava u oblasti rudarstva i energetike i naučno-tehnološku saradnju, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije. Memorandum bi trebalo da bude potpisan tokom posete predsednika Poljske Andžeja Dude Beogradu krajem godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet