Mihajlović: Rodno odgovorni budžet u službi svih građana

Rodno odgovorni budžet omogućava unapređenje kvaliteta svakodnevnog života građanki i građana Srbije, eliminisanje nejednakosti i stvaranje pravednijeg društva, izjavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović je, povodom pokretanja četvorogodišnjeg regionalnog projekta za unapređenje rodne ravnopravnosti kroz uvođenje rodno odgovornog budžetiranja koji podržavaju UN Women i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), istakla da Srbija na sistemski način vodi računa o interesima i potrebama svih građanki i građana Srbije još od 2015. sprovođenjem strukturalne finansijske reforme.

Dodaje da je Srbija primer dobre prakse kada je rodno odgovorno budžetiranje u pitanju.

“To nije moguće bez političkog liderstva i rodno odgovornih institucija, a Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost snažno stoji i podržava transformativne društvene promene koje rodno odgovorno budžetiranje donosi u izgradnji društva jednakih mogućnosti kakvo želimo”, rekla je potpredsednica vlade, saopšteno je iz njenog kabineta.

Navodi da Srbija predstavlja primer dobre evropske prakse u sprovođenju rodno odgovornog budžetiranja i jedna je od dve zemlje van EU koja je to uvela u Zakon o budžetskom sistemu.

U budžetu za 2020. godinu, 66 institucija na nacionalnom i pokrajinskom nivou definisalo je budžetske programe i ciljeve koji su rodno odgovorni i odgovaraju na različite potrebe određenih grupa u društvu.

Cilj pomenutog četvorogodišnjeg projekta je da osigura sistematično uključivanje pitanja rodne ravnopravnosti pri donošenju politika i budžeta na svim nivoima vlasti, samim tim pružajući podršku u sprovođenju nacionalnih i međunarodnih obaveza u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i primenu Agende 2030 za održivi razvoj i Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, navedeno je u saopštenju.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *