Mere aktivne politike zapošljavanja u Kraljevu

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević prisustvovala je danas u Kraljevu dodeli ugovora o realizaciji projekata javnih radova i programa stručne prakse, koji se sufinansiraju sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Kraljeva, gde je istakla da postoje značajni pokazatelji o smanjenju nezaposlenosti u Republici Srbiji.

„Izuzetno sam ponosna na sve ove rezultate, to su rezultati svih nas i to nas u narednom periodu obavezuje da radimo i više i bolje i da zajedno gradimo ekonomski još jaču Srbiju“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević je podsetila da je Vlada Republike Srbije ove godine izdvojila 5,7 milijardi dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, u koje treba da budu uključeno više od 18.000 lica, od toga 2.185 osoba sa invaliditetom.

Prof. dr Kisić Tepavčević je navela da Kraljevo predstavlja dobar primer kada je u pitanju zapošljavanje, budući da je u tom gradu zabeležen rast zapošljavanja za više od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine. „Kraljevo grabi napred i želimo da se to desi u svakom delu naše zemlje i da svaki deo naše zemlje bude ekonomski jak“, dodala je Kisić Tepavčević i ukazala da je za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u tom gradu opredeljeno 16 miliona dinara.

Grad Kraljevo i NSZ su ove godine udružili finansijska sredstva za realizaciju 8 projekata javnih radova, na kojima će biti angažovana 53 nezaposlena lica, kao i za realizaciju programa stručne prakse za još 15 nezaposlenih sugrađana. Za finansiranje programa aktivne politike zapošljavanja u Kraljevu, NSZ je izdvojila 7,8 miliona dinara, a ostatak Grad. Pored pomenutih programa, ove godine biće finansiran i program samozapošljavanja za nezaposlene Kraljevčane.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je slika na tržištu rada, bez obzira na brojne izazove, pozitivna i da postoje jasni pokazatelji o smanjenju broja lica na evidenciji NSZ, kako u Kraljevu, tako i na nivou cele Srbije, i da postoji povećano zapošljavanje lica sa te evidencije.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da je ta grad nekada bio simbol propalih privatizacija, koje su bez posla ostavile na hiljade radnika, ali da je angažovanjem predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije sada drugačija slika, da se otvara sve više kompanija i fabrika i zapošljava sve više ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *