Međunarodni dan Dunava

            Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić je povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Dunav, prisustvovala događaju   ”Rimskim putevima Dunava” u Arheološkom parku ”Viminacijum”. Pozdravnu reč su imali prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“, a zatim je ministarka Matić govorila o važnost Dunava za strategiju turizma.

„Prirodnu lepotu Dunava treba da čuvamo, delimo sa drugima i da iskoristimo turističke potencijale koje nam on pruža. Upravo je Viminacijum, jedan od 10 najznačajnijih arheoloških parkova u svetu i jedan od simbola Srbije na svetskoj turističkoj mapi, pravo mesto na kojem treba da razvijamo ideju o Dunavu kao reci koja povezuje i koja prenosi burnu istoriju ovog podneblja. „Put rimskih careva“, koji povezuje 21 rimski lokalitet i 12 vinskih regiona u 5 zemalja, može da predstavlja svetsku atrakciju, kao put u središte jednog od  kulturnog i civilizacijskog izvorišta današnje globalne kulture”, istakla je ministarka Matić.

Matić je podsetila da MTTT ulaže u razvoj turističkih proizvoda, ali i u infrastrukturu na Dunavu i do sada je u razvoj nautičke infrastrukture opredelilo oko 340 miliona dinara. Za arheološki park Viminacijum, pristanište i studiju o „Putu rimskih careva“ opredeljeno je 79,6 miliona dinara. Osim kulturne rute „Put rimskih careva“, u Srbiji oko Dunava se razvijaju i gastronomske rute, kao i biciklističke, čiji je cilj povezivanje zemalja podunavskog regiona i kreiranja jedinstvenog turističkog proizvoda i bolje pozicioniranosti na evropskom tržištu, u skladu sa ciljevima Strategije razvoja turizma Srbije za period do 2025.

Međunarodni dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja koji se proslavlja 29. juna u četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *