Medjunarodni dan borbe protiv Hiv virusa

Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a. Od početka ove godine prijavljeno je 55 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine, kažu u institute Batut.

Prvi decembar je Medjunarodni dan borbe protiv Hiv virusa. Od početka epidemije, dijagnostikovano je 4.123 osobe inficirane HIV-om, od kojih je polovina obolela od AIDS-a, a jedna trećina je umrla.

Osobe koje su dijagnostikovane i na terapiji i koje su imunološki stabilne nema dokaza da su u većem riziku od zaraze kovidom i da će imati težu kliničku sliku, kaže za Studio B epidemiolog Instituta Batut Danijela Simić.

Od početka ove godine prijavljeno je 55 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine. Lekari ističu značaj rane dijagnostike i što ranijeg početka lečenja. Testiranje svih građana koji su bili u riziku, dodaju, neophodno je.

Terapija za osobe koje su inficirane HIV-om u Srbiji je savremena i dostupna. Ona se mora redovno uzimati, a dok traje pandemija, pacijenti dobijaju produženu terapiju na devet meseci koja je besplatna i ide na teret RFZO.

I ove godine, uprkos pandemiji kovida 19, građani mogu da se tokom cele godine testiraju u savetovalištima za HIV u svakom od Zavoda ili Instituta za javno zdravlje u 24 grada u Srbiji, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenta u Beogradu.

Ove godine će Studentska poliklinika i centar za prevenciju HIVa i polnoprenosivih bolesti obeležiti ovaj dan tako što će testirati sve gradjane do 19 časova u ulici Prote Mateje 29, kaže doktorka Marija Obradović. Ona ističe da su Hiv pozitivni pacijenti podložniji inficiranju covidom 19 jer imaju oslabljen imunitet.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *