Mali: Zaposlenima po nekoliko hiljada dinara više

Petu godinu za redom biće povećanja plata u javnom sektoru, svaki zaposleni imaće po nekoliko hiljada dinara više a sa tačnim procentima povećanja zarada, uskoro ćemo izaći u javnosti, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo u intervjuu za današnji Blic, plate će biti povećane u dogovoru sa MMF-om.

Dodao je da je u Srbiji povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto a penzije za 5,9 odsto.

„Prosečna plata je trenutno 511 evra, a već na proleće naredne godine mogla bi da dođe do 540 evra. Cilj je da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra“, rekao je Mali.

Naveo je da osnov povećanja plata i penzija leži u dobrim ekonomskim rezultatima.

„Mislim da smo uspešno prevazišli izazove koje je donela kovid kriza, tako da očekujemo da na kraju godine budemo među najuspešnijim ekonomijama u Evropi. Zvanična projekcija privrednog rasta nam je -1 odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada jer su naša očekivanja da će sledeće godine rast BDP-a iznositi između 5 i 6 odsto“, rekao je ministar.

On je podsetio da su medicinskim radnicima na samom početku pandemije povećane plate za 10 odsto.

„Uslovi za rad isto su tako važni, te smo se trudili, a trudićemo se i dalje, da kroz obnovu zdravstvene infrastrukture i kliničkih centara te standarde podignemo na još veći nivo“, rekao je Mali.

Mali nije obećao da će biti nove pomoć građanima, poput one od 100 evra, ali je i dodao da ne isključuje novu pomoć za građane i privredu.

On je pozvao građane da učestvuju u borbi protiv sive ekonomije i preko nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“.

„Apelujem na njih da traže fiskalni račun, jer se na taj način deo novca vraća u budžet, što se dalje redistribuira za školstvo, zdravstvo, kulturu, nauku“, rekao je Mali.

Ocenio je da je sistemsko rešenje u borbi protiv sive ekonomije donošenje novog Zakona o fiskalizaciji, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

“Nacrtom zakona će biti predviđeno da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi vrši prenos podataka o izdatim fiskalnim računima u realnom vremenu“, rekao je ministar.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet