Mali: Ubrzano radimo na reformama, EU prepoznaje ekonomske rezultate

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske Unije (EU) u Srbiji, Semom Fabricijem, i tom prilikom mu uručio novi dokument, Program ekonomskih reformi (ERP).

ERP je najvažniji strateški dokument Vlade Srbije kada je reč o koordinaciji
ekonomskih politika unutar Srbije, regiona i sa zemljama članicama Evropske unije.

Reč je, kako je objasnio ministar Mali, o dokumentu koji sažima vođenje politike u svim oblastima društva, a koje bi za rezultat trebalo da imaju – veći rast životnog standarda i brži rast naše ekonomije.

Ovo je za nas najvažniji strateški dokument koji treba da podrži rezultate fiskalne konsolidacije koju smo ostvarili u proteklih par godina i koji treba da unapredi poslovno okruženje i poslovanje u Srbiji i ubrza stope rasta u našoj zemlji – objasnio je Mali.

Ministar je podsetio da je prošle nedelje, u najnovijem izveštaju, Evropska komisija istakla da je snažan rast domaćeg proizvoda Srbije pogurao rast ekonomije Zapadnog Balkana.

Ministar finansija Siniša Mali i šef Delegacije EU Semu Fabriciju / Foto: Tanjug, Zoran Žestić

„U izveštaju EK prošle sedmice dobili smo niz pozitivnih ocena i Srbija je ocenjena kao motor razvoja celog ovog regiona. Sa velikim zadovoljstvom želim da obavestim građane Srbije da smo prošlu godinu završili, po fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, sa privrednim rastom 4,2 odsto, a to se nadovezuje na stopu rasta iz 2018. godine koja je iznosila 4,4 odsto.

Dakle, ušli smo u fazu visokih stope rasta naše ekonomije koje omogućavaju brži rast ne samo kvaliteta života naših građana nego obezbeđuju i veće plate i penzije“, rekao je ministar Mali.

Prema njegovim rečima, prošla godina je četvrta u nizu koju smo završili sa suficitom u budžetu od 12, 8 milijardi dinara, što ukazuje dovoljno na ozbiljnost naše ekonomske politike i načinu na koji se odgovorno brinemo o svakom dinaru poreskih obveznika.

„Rekordna godina bila je i za strane direktne investicije, koje su iznosile 3,8
milijardi evra, stopa nezaposlenosti po prvi put u trećem kvartalu bila je ispod deset odsto. To je i dalje visoko, ali se borimo za svako novo mesto, za svaku fabriku. Upravo ovaj strateški dokument usmeren je ka tome da nastavimo sa visokim stopama rasta naše ekonomije i da nastavimo sa reformama našeg društva i naše zemlje“, naglasio je Mali.

On je dodao da je osnov ovog dokumenta, osim ekonomskih politika koje su vezane za samu privredu, i ulaganje u obrazovanje, digitalizaciju, transprot i infrastrukturu.

Tu su i mere koje ćemo pokušati da sprovedemo po pitanju unpređenja poslovnog okruženja i programi kao što su e-papir, e-agrar, dakle sve ono što treba da smanji administraciju, ubrza procedure i olakša poslovanje i život u našoj zemlji a da na kraju sve to ima svoj efekat u budžetu ali i stopi rasta koji će nam pak omogućiti i veće stope rasta i veće zarad – precizirao je Mali.

On je podsetio da Ministarstvo finansija u procesu pridruživanja Srbije EU ima važnu ulogu, jer učestvuje u radu svih 35 pregovaračkih poglavlja, a ima rukovodeću ulogu u 8 poglavlja, od kojih je 6 već otvoreno.
Mali se na kraju zahvalio Semu Fabriciju i njegovom timu na podršci da reforme budu što brže sprovedene i kako bismo brže završavali pregovore u okviru svakog poglavlja i približavali se punom članstvu u EU.

Šef Delegacije Evropske Unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izrazio je zadovoljstvo zbog završenog dokumenta ERP, naglasivši da se u njemu nalaze bitne politike vezane za prosperitet Srbije i pridruživanje EU.

On je podsetio da se program radi već sedam godina i da sadrži politike koje će pomoći Srbiji da se više integriše u evropsku ekonomiju. O ERP-u će se diskutovati, u maju ove godine, u Briselu.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *