Mali: Sutra isplata većih plata zdravstvenim radnicima, u četvrtak isplata minimalne zarade

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da Srbija pokušava da sveobuhvatnim ekonomskim programom i odgovornom politikom odgovori na izazove i da naša ekonomija, kako je rekao, krene da „trči“ u što kraćem periodu.

Ministar je gostujući na RTS-u najavio da će sutra biti uplaćena uvećana aprilska zarada zdravstvenim radnicima za 10 odsto, a da isplata minimalne zarade za zaposlene, u okviru ekonomskih mera podrške privredi, koja je pogođena pandemijom virusa korona, kreće u četvrtak 7. maja.

„Preko portala Poreske uprave do kraja prošle nedelje prijavilo se 237 hiljada poslodavaca za ove mere, a minimalnu zaradu će dobiti preko milion i stotinu hiljada zaposlenih. Dobiće tri minimalne zarade, što je ukupno oko 750 evra za tri meseca po zaposlenom“, rekao je Mali i istakao da je država preuzela najveći teret krize na sebe.

Ministar je podsetio i da su za privredu, u okviru ekonomskih mera, predviđeni i jeftini krediti za likvidnost preko Fonda za razvoj, kao i da je do sada odobreno 179 kredita, a da je preko tri hiljade preduzeća zainteresovano.

On je naveo da je država zdrava i čvrsta, zbog čega može da izdrži ovakav teret, a cilj je da se zadrže radna mesta.

„U Srbiji je tokom krize bez posla ostalo 6.047 osoba, koji su se prijavili za novčanu pomoć Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Bio je veći broj onih koji su ostali bez posla, ali veliki broj zaposlenih je vraćen na radna mesta, a prema podacima Privredne komore Srbije neki privrednici su zapošljavali nove radnike. Najveći broj fabrika otvoren je još prošle nedelje, ljudi su se vratili na posao, a to znači da se naša ekonomija vraća na staro“, rekao je Mali.

On je naveo da se prijava za 100 evra svim punoletnim građanima Srbije počinje 15. maja i da će trajati do 5. juna.

„Smatramo da je to opravdana ekonomska mera, a to rade i SAD, Japan, Singapur, sve najrazvijenije zemlje sveta. Na taj način mi želimo da umanjimo negativne posledice krize, da proširimo optimizam građana, da pokažemo koliko je naša država snažna. Uostalom, građani će taj novac potrošiti kod nas u prodavnicma, a to će podstaći proizvodnju. To je još jedan od načina da se privreda pokrene“, istakao je Mali.

Govoreći o uvećanoj plati zdravstvenih radnika za 10 odsto, ministar je istakao da je reč o trajnom uvećanju zarade, jer je reč o ljudima koji su dali sve od sebe tokom pandemije virusa korona.

„U Infektivnoj klinici medicinska sestra sada će imati platu 54.166 dinara, što je uvećanje od 76 odsto u odnosu na mart 2011. godine, kada je zarada je bila 30.700 dinara. Lekar infektolog će imati 105.896 dinara platu, a imao je samo 64.000 dinara te 2011. godine, što je povećanje od 65 odsto“, naveo je Mali.

Ministar je podsetio da je Srbija u prvom kvartalu zabeležila rast od pet odsto.

„Prvi kvartal i rezutat od pet odsto privrednog rasta je sjajan, a znate da su nam projekcije MMF-a za ovu godinu minus tri odsto, dok smo mi predvideli rebalansom budžeta minus 1,8 odsto. Ako naša privreda nastavi da se otvara, možda ćemo biti na nuli, što bi bilo sjajno, a možemo da budemo i najbolja ekonomija u Evropi“, rekao je on.

Mali je istakao da naša zemlja postaje prepoznatljiva po visokim stopama rasta, što za građane Srbije znači da će imati veće plate i penzije.

On je rekao da izlazak iz krize zavisi dosta i od eksternog faktora, odnosno koliko brzo će se otvarati svet i granice.

„Neki sektori privrede su više pogođeni, najviše turizam. S druge strane, u rebalansu budžeta smo izdvojili dve milijarde dinara samo za turističke vaučere. To je ujedno i poziv građanima da ostanu u svojoj zemlji, u Srbiji. To će dodatno podstaći našu privredu“, rekao je Mali.

Ministar je objasnio da za ekonomske mere privredi i građanima država izdvaja dosta novca.

„Porezi i doprinosi su odloženi u ukupnom iznosu od 29,5 milijardi dinara, a to će privreda plaćati od iduće godine na 24 rate. Odlaganje akontacije poreza iznosi 3,3 milijarde dinara, a za minimalnu zaradu, koja će biti isplaćena u četvrtak ili u petak, država izdvaja 33 milijarde dinara. Ukupno će taj iznos biti uvećan tri puta, za tri minimalne zarade po zaposlenom, i iznosiće preko 90 milijardi dinara. Zato stalno ponavljam da smo jaki, stabilni i da sve to možemo da podnesemo, imamo dovoljno novca“, zaključio je ministar finansija.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *