Mali: Srbija želi da bude deo evropske porodice

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali poručio je sinoć, u razgovoru sa međunarodnim specijalnim izaslanikom za implementaciju sankcija EU Dejvidom O'Salivenom, da Srbija ne planira da bude baza za mimoilaženje sankcija Evropske unije.

Mali je na sastanku, na kojem su razmenjena mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj i geopolitičkoj situaciji u Evropi, ponovio da će se naša zemlja postarati za to da se ne koristi za zaobilaženje sankcija EU.

Zalažemo se za mir i stabilnost i naša je želja, takođe, da što pre dođe do okončanja konflikta u Ukrajini jer, kao i mnoge druge evropske zemalje, i mi trpimo velike negativne posledice zbog toga, ukazao je on.

Potpredsednik Vlade je dodao da Srbija želi da bude deo evropske porodice i da je naša obaveza da poštujemo evropska pravila i standarde.

Mi prirodno težimo ka ulasku u EU, imamo sa njom potpisan i ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. EU je naš ključni trgovinski partner sa 60 odsto ukupne trgovinske razmene i u obavezi smo da se usaglašavamo sa njenim standardima i pravilima, što i radimo, podvukao je on.

Uprava carina, kako je napomenuo, već ima odličnu saradnju sa EU, sa kojom gotovo na dnevnom nivou razmenjuje informacije.

Evropska komisija je u decembru 2022. godine postavila Dejvida O'Salivena na novu poziciju međunarodnog specijalnog izaslanika za primenu sankcija EU, kako bi osigurala kontinuirane razgovore na visokom nivou sa trećim državama i kako bi suzbila moguće pokušaje zaobilaženja restriktivnih mera prema Rusiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *