Mali: Ocena kreditnog rejtinga najbolja nagrada za Srbiju na kraju 2019. godine

Rejting agencija ”Standard end Pur” (Standard & Poor's) poboljšala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije sa nivoa “BB” na “BB+”, s pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje, a prema oceni ministra finansija Siniše Malog, to je najbolja nagrada za Srbiju na kraju 2019. godine. Zahvaljujući toj i prethodnim ocenama, dodaje ministar, Srbija će se još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i brže će stići do investicionog rejtinga.

“Jedna od najvećih svetskih rejting agencija potvrdila je naše dobre rezultate. Oni posebno pohvaljuju što spuštamo nivo javnog duga i što smanjujemo udeo dolarskog duga, i to pre svega zahvaljujući uspešnom emitovanju evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu. Osim toga, hvale i naše fiskalne rezultate, odnosno suficit u budžetu, kao i nivo stranih direktnih investicija, što je nama posebno važno”, rekao je Mali.

“Zahvaljujući ovom povećanju, Srbija je sada na korak do investicionog rejtinga, te verujemo da ćemo ga dostići već sledeće godine. Važno je samo da nastavimo sa dobrim rezultatima”, rekao je Mali. Posebno ga raduje upravo to što je rejting agencija prepoznala potencijale Srbije za dalje unapređenje kreditnog rejtinga.

“Nagoveštavaju da je moguće dalje povećanje rejtinga naše zemlje sledećih 12 meseci, a to za nas znači da moramo još više da radimo i da se još više usmerimo ka poboljšanju ekonomskog sistema. Pre svega, neophodno je da još više unapredimo uslove za dovođenje stranih investicija, na čemu i radimo, posebno imajući u vidu investicioni plan, jer ćemo izgradnjom puteva, železnice, i druge infrastrukture, omogućiti brže i lakše kretanje robe”, rekao je Mali. Kako je naveo, procene agencije o rastu BDP-a su ohrabrujuće.

“Uprkos stalnim slabostima u evrozoni, procenili su da će srpski BDP nastaviti da raste, kao i da će na kraju ove godine biti povećan na 3,6 odsto, a naredne na četiri odsto. Sve ovo govori da smo dobro isplanirali i budžet za sledeću godinu, koji je predvideo rast od četiri odsto, kao i da je planiran na realnim osnovama”, rekao je Mali i dodao da je povećanje rejtinga važna vest za sve građane Srbije, ali i za preduzeća i privredu uopšte.

“Ovo za sve građane znači niže kamatne stope i bolje uslove finansiranja preduzeća. To je najbolja potvrda da se smanjuje rizik zemlje, a to je ono što banke procenjuju prilikom određivanja visine kamatnih stopa. Dugoročno posmatrajući, koristi koje ćemo kao država ostvariti su višestruke, jer sve ovo podstiče preduzeća da više investiraju, proizvode, šire kapacitete, zapošljavaju ljude, a sve to vodi ka još većem privrednom rastu”, rekao je Mali.

Mali je naveo da će zahvaljujući ovim ocenama domaći proizvodi biti još konkurentniji na stranom tržištu, jer će modernizacijom proizvodnje, zahvaljujući jeftinijem kreditiranju, doći do niže cene proizvoda i njegove lakše prodaje na inostranom tržištu. Dodao je da su ovim sve prednosti koje Srbija ima prepoznate, a pre svega reč je o obrazovanoj radnoj snazi, povoljnim uslovima za strana ulaganja i raznim poreskim olakšicama.

“Srbija je sada stabilno i predvidivo tržište, a stalnim unapređenjem usluga, poput konstantne digitalizacije sa ciljem pojednostavljenja registracije privrednika, ili izdavanja dozvola za gradnju, ubrzavamo procedure i činimo da i domaći i strani investitori mogu da funkcionišu bez tenzija i suvišne birokratije”, zaključio je Mali.

Tanjug / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *