Mali: Nismo mogli da predvidimo pandemiju, sve po propisima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je uredba vlade o mogućnosti dodatnog zaduživanja, usled pandemije Covid -19, namenjena prvenstveno za zaštitu života i zdravlja građana i poručio da je sve u skladu sa aktima koji propisuju javni dug.

Pojasnio je da uredba samo daje mogućnost da se pregovaraju krediti koji nisu u članu 3 Zakona o budžetu, jer, kako kaže, epidemiju nismo mogli da predvidimo.

Mali je u odgovoru na saopštenje Saveza za Srbiju, koji je ranije danas ocenio da postoji opasnost da se Srbija nekontrolisano zaduži u vreme vanrednog stanja, poručio da Dragan Ðilas koji se politikom bavi tako što tvituje iz fotelje, očigledno ne zna da sve svetske međunarodne organizacije imaju pakete mera i sredstva za pomoć država koje su pogođene virusom Covid-19

Mali je naveo i da “Ðilas pokazuje da je neznalica i da vodi računa samo o sebi i svojim milionima”.

“I neka se ne brine – sve je u skladu sa pravnim aktima koji propisuju javni dug, a sva zaduživanja koja proističu iz uredbe će na najtransparentniji način biti odobravana od strane Vlade RS, kao i do sada”, rekao je Mali odgovarajući na pitanje SzS da li je sve u skladu sa propisima koji se odnose na javni dug.

Mali je istakao i da je u poslednjih nekoliko godina smanjen udeo javno duga u BDP-u sa preko 70 odsto na ispod 50 odsto, da je pokrenut privredni rast, da su stabilizovane javne finansije, a za svo to vreme Srbija je vraćala i skupe kredite iz vremena bivše vlasti.

Navodeći da su najveće i najpoznatije rejting agencije u svetu poboljšale kreditni rejting i potvrdile dobre rezultate Srbije, Mali je upitao da li Ðilas, kojeg je nazvao političkim licemerom, misli da je pametniji od svih njih.

Mali je kazao i da je u vreme “bahate vlasti” od 2008. do 2012. javni dug porastao sa oko 8,8 milijardi na 17,7, odnosno za devet milijardi evra, te da je u to vreme Ðilasova firma zaradila 619 miliona evra.

“Dok se država zaduživala, Ðilasova privatna firma je cvetala i zarađivala milione evra. Znači – građane zadužuje, i to u svrhu tekuće potrošnje, a sebi stavlja milione u džep”, rekao je Mali i dodao da za razliku od njih aktuelna vlast nastavlja da i u uslovima vanrednog stanja vodi računa o kontroli javnih finansija.

Podsetio je da je pripremljen ekononomski program koji će pomoći privrednicima da sačuvaju svoje firme, a zaposlenima da sačuvaju radna mesta. “Srbija će i u uslovima ove krize pokazati koliko je jaka i stabilna”, poručio je Mali.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *