Makron čestitao Vučiću Dan državnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas čestitku predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, u kojoj se kaže:

„Gospodine predsedniče, povodom državnog praznika Republike Srbije, upućujem Vam u ime Francuske sve moje čestitke.

Zajedno, uspeli smo da ponovo našim odnosima damo dinamiku koju zaslužuju s obzirom na dugu tradiciju prijateljstva koje je oblikovalo istoriju naša dva naroda.

Želim da Vam se iznova zahvalim na veoma srdačnom dočeku koji mi je bio upriličen prilikom moje posete Beogradu 15. i 16. jula prošle godine. Mogao sam da vidim koliko je Francuska prisutna u srcima građana Srbije i izražavam zadovoljstvo što su nakon ove posete usledile posete članova Vlade Francuske, koje su omogućile da se dinamizira naša saradnja, posebno u oblasti odbrane.

U prošloj godini održane su brojne svečanosti jer smo proslavljali 180. godišnjicu diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, kako u Beogradu, tako i u Parizu. Ta godina je takođe bila bogata realizacijama, pošto smo usvojili, sa francuske strane, međuministarsku strategiju za Zapadni Balkan koju smo počeli da sprovodimo kroz aktivnosti na Balkanu Francuske agencije za razvoj, koja je otvorila svoju kancelariju u Beogradu u septembru prošle godine. Naša sredstva za delovanje u oblasti saradnje time će biti višestruka.

Želim da ove mere budu tek prvi korak i da se naši odnosi grade kroz strateške projekte koji će im pružati trajnu osnovu kao što je učešće francuskih preduzeća u izgradnji metroa u Beogradu.

Francuska je uz Srbiju da joj pomogne na putu reformi ka Evropskoj uniji u okviru obnovljene procedure pristupanja, za koju mislim da je u interesu Srbije i njenih građana. Budite uvereni u moju punu podršku evropskom izboru Srbije.

Takođe izražavam želju da se Vaš dijalog sa Prištinom uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Kao što znate, spreman sam da podržim Vaše napore u koordinaciji sa posredovanjem koje vodi Evropska unija.

Još jednom Vam upućujući svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Makrona.

INFO 24 / Foto: Predsedništvo Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *