Maja Gojković: Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Gojković se obratila na početku javnog slušanja o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obratila se na početku javnog slušanja u Skupštini Srbije, na temu Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji.

Gojković je rekla da javno slušanje pruža mogućnost da narodni poslanici i predstavnici relevantnih institucija i udruženja svojim sugestijama i predlozima unaprede tekst postojećeg Predloga zakona, koji obuhvata ovu osetljivu i složenu materiju.

„Ovom prilikom želim da naglasim da naša država želi da zaštiti prava svojih građana, i da se suoči sa jednim od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se desila u prošlosti uvažavajući sudbinu ovih porodica“, rekla je Gojković.

Imajući u vidu kompleksnost ovog društveno-socijalnog pitanja, kako sa aspekta roditeljske potrage za pravdom i istinom, tako i aktivnosti svih nadležnih institucija na pronalaženju odgovarajućeg okvira kojim bi se došlo do zadovoljavajućeg rešenja, Gojković je navela da je ovo jedinstven slučaj i da ne postoji primer na koji bi se Srbija mogla ugledati u smislu postojanja dobre prakse.

Foto: Thinkstock

Gojković je podsetila da je Narodna skupština još 2005. godine formirala anketni odbor radi utvrđivanja istine o novorođenoj deci nestaloj iz porodilišta u više gradova u Srbiji i dodala da usvajanje zakona postaje obaveza naše zemlje i na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava 2013. godine, u postupku Zorica Jovanović protiv Srbije, sa ciljem da se osigura uspostavljanje mehanizma kako bi se obezbedilo pojedinačno obeštećenje svim roditeljima.

„U tom cilju sve državne institucije se uključuju u izradu zakona kao normativnog osnova za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji“, rekla je Gojković i dodala da se Predlog zakona dugi niz godina nalazio u fazi pripreme i usaglašavanja, što potvrđuje da ovaj put iznalaženja rešenja nije bio jednostavan i da ga nije bilo lako preći, posebno imajući u vidu protok vremena.

Predsednica Skupštine je podsetila da su predložena rešenja bila na javnoj raspravi 2015. godine i napomenula da je Savet Evrope dao mišljenje o ovom Predlogu zakona i pozitivnu ocenu nakon što je tekst usklađen sa preporukama ovog tela.

Gojković je rekla da ovo pitanje na veoma osetljiv način utiče na veliki broj pojedinaca u našem društvu, kao i da je svesna da je ova tema još živi izvor rasprava i pozvala da se pristupi suštinski i odgovorno kako bi zaključci ove javne rasprave bila ozbiljna i realna rešenja.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *