MAĐARSKA ZAHVALILA VUČIĆU U UN: Naša zajednica u Srbiji je uvek mogla da računa na njega

MAĐARSKA je jedina zemlja Evropske unije koja je danas glasala protiv rezolucije o Srebrenici na zasedanju Generalne skupštine UN, a predstavnica te zemlje u UN je rekla da je Mađarska uvek strogo osuđivala sve zločine.

– Želimo da se izgradi mir i prosperitet na Balkanu, i želimo da se izbegne rast tenzija. U ovom kontekstu postavljamo pitanje da li je ovaj nacrt rezolucije put ka miru, ili pravi nove podele. Mi nismo uvereni da je ovo put ka miru, i smatramo da ovakve inicijative trebaju biti na agendi GS UN samo ako ne narušavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Zato smo glasali protiv ove rezolucije. Zahvaljujemo se predsedniku Srbije na podršci. Mađarska zajednica je tamo uvek mogla da računa na njega – rekla je predstavnica Mađarske.

Prema njenim rečima Mađarska osuđuje zločine i saoseća sa žrtvama rata i njuhovih porodica.

– Nadamo se da ovako nešto više neće da ponovi. Mi želimo mir i prosperitet u regionu Zapadnog Balkana i mi ćemo budno pratiti da se izbegne eskalacija bilo kakvih tenzija. Postavlja se pitanje da li je nacrt rezolucije fokusiran na održavanje stabilnosti u regionu ili pravi dalje podele koje će ponovo da otvore stare rane. Mađarska nije uverena da je ova rezolucija instrument u promovisanju mira i stabilnosti Zapadnog Balkana. Mi smo ubeđeni da takve inicijative treba da budu stavljenje na agendu Generalne skupštine UN samo ukoliko ne rezultiraju direktnom i indirektnom ugrožavanju mira na Zapadnom Balkanu, rekla je ona. 

Istakla je da svi napori moraju da se usmere na izgradnju poverenja, a ne na podelama.

– Iz tih razloga Mađarska nije podržala ovakvu rezoluciju. Mi zaista želimo da se zahvalimo predsedniku Srbije na podršci. Ne samo što promoviše razvoj u našoj susednoj zemlji Srbiji, već zato što je mađarska zajednica tamo uvek mogla da računa na njega – zaključila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *