Lozničanima će vantelesnu oplodnju, posle države da finansira i Grad: Šansa za žene do 45 godina

Novac, iz lokalne kase, bračni parovi mogu da očekuju tokom juna.

Lozničani koji pokušavaju da dobiju naslednike vantelesnom oplodnjom mogu da računaju na pomoć Grada, jer će za te namene da izdvoje za jedan pokušaj, najviše 350.000 dinara. Uslov je, pored ostalog, da su supružnici prijavljeni u lozničkom kraju više od tri godine.

Ovo je, kako kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, samo jedan u nizu koraka koji doprinose povećanju nataliteta, jer lokalna vlast, i na druge načine, podstiče mlade da stvaraju porodice i porod, od novčanih stimulacija do obezbeđivanja posla, boljih uslova za život u gradu i selima.

Tanja Glišić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Grada Loznica, kaže da se za ovaj vid pomoći i podrške lokalne samouoprave zainteresovalo već trideset sugrađana i sugrađanki. Reč je o onima koji su iskoristili tri pokušaja, koliko plaća država, dok je broj pokušaja koje će da plaća Grad, praktično, neograničen, dok žena ne napuni 45 godina. Pošto su odbornici dali „zeleno svetlo“, konkursi će biti raspisivani kontinuirano, a prvi novac bračni parovi mogu, iz lokalne kase, da očekuju tokom juna.

Ohrabrujući primeri u relativnokratkom periodu jedna Lozničanka, koja je skoro navršila 50 godina, kao i njen suprug, zahvaljujući vantelesnoj oplodnji dobili su blizance, posle 32 godine braka! Takođe, još jedna sugrađanka, koja ima 48 godina, a čiji je muž mlađi 10 godina, dobili su, takođe, blizance. Grad Loznica će već u prvoj podeli novca za ove namene, „izbrojati“ više od 10 miliona dinara.

Sjajna je stvar što je ozakonjena ova blagodet za mlade bračne parove, a uslovi konkursa su pojednostavljeni i vrlo brzo stiže novac na račun budućih roditelja – kaže gradonačelnik Petrović, koji je inicirao ovaj vid pomoći porodicama.

U lozničkom kraju, prema informacijama koje imaju ginekolozi akušeri, skoro svaka šesta trudnoća je pod znakom pitanja, zbog muškog ili ženskog steriliteta. Broj beba koje uspešno dolaze na svet posle vantelesne oplodnje je u porastu.

INFO 24 / Novosti / V. Mitrić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *