Loznica brine o natalitetu: Pet miliona dinara za 14 parova za vantelesnu oplodnju

Ukoliko sve bude kako treba četrnaest parova iz Loznice uspeće postupkom vantelesne oplodnje (VTO) da postanu roditelji zahvaljujući podršci Grada Loznice.

Nadležna komisija odobrila je nedavno još pet podnetih zahteva pa je, sa prethodno odobrenih šest u julu i tri u avgustu, ukupno njih četrnaest dobilo po maksimalnih 350 hiljada dinara za VTO u zemlji ili inostranstvu.

Iz Odeljenja za društvene delatnosti kažu da im je od predviđenih pet miliona dinara, koliko je u ovogodišnjem budžetu obezbeđeno za ovu svrhu, ostalo sto hiljada i očekuju da u gradskoj kasi i u narednoj godini za VTO bude odvojen isti, ako ne i veći iznos jer se pokazalo da je ovakva podrška potrebna.

Pravo na naknadu troškova VTO imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, odnosno posle prvog deteta nema druge trudnoće. Posle odluke države da sve parove koji ispunjavaju republičke uslove neograničeno finansira u Loznici šansu da preko VTO postanu roditelji imaju i parovi koji ne ispunjavaju uslove za tu proceduru preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Loznički parovi koji su dobili podršku grada uglavnom će VTO pokušati van Srbije pošto u našoj zemlji nisu imali uspeha. Imaju dvanaest meseci za VTO i da o tome obaveste gradsku upravu, a donoseći račune sa klinika u koje su išli opravdaće dobijena sredstva. O raspisivanju prvog javnog poziva za naknadu troškova VTO iz budžeta grada za ovu godinu Gradsko veće je odlučilo sredinom juna, tako da je za samo tri meseca utrošen predviđeni novac iz gradske kase.

Problem da se prirodnim putem ostvari kao roditelji ima svaki šesti par na teritoriji Loznice, a zahvaljujući podršci grada njih četrnaest moglo bi u narednom periodu da razmišlja o krevetcu i pelenama.

INFO 24 / kurir.rs / Foto: Profimedia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *