Lončar: Zaraženo 1.100 zdravstvenih radnika, Beograd oborio neslavan rekord

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Beograd oborio neslavan rekord, jer je u poslednja 24 sata u prestonici zabeleženo gotovo 5.600 pregleda.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, naveo da raste broj pregleda u kovid ambulantama u celoj zemlji, kao i broj onih koji ostaju na bolničkom lečenju.

On je istakao da je na korona virus pozivitno 1.100 zdravstvenih radnika, od kojih je 52 na bolničkom lečenju.

Na bolničkom lečenju je 5.000 pozitivnih na korona virus, precizireo je Lončar.

“Brojevi će da rastu i u narednim danima i nadamo se da će mere dati rezultate za 10 dana”, rekao je ministar.

Lončar je dodao da se proširuju kapaciteti, te da se sada popunjavaju banja Selters i Koviljača, u koje će preći jedan broj pacijenata iz Arene, lakši slučajevi, koji ne zahtevaju kiseonik, ali još uvek nisu negativni.

“U Nišu idemo na otvaranje vojne bolnice, a sledeće bi bila Opšta bolnica u Leskovcu. Imamo mesta u Čairu i Kragujevcu, to su nam rezerve, gde imamo kapacitet, osoblje i lekove”, rekao je Lončar.

On je upozorio da je sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom.

Ministar je dodao i da se strogo vodi računa i o non kovid pacijentima, o kardiovaskularnim bolesnicima, onkološkim pacijentima…

Na Infektivnoj najveći broj pregleda za 24 časa, više od 350

Infektivna klinika KCS zabeležila je naveći broj pregleda u 24 sata – više od 350, izjavio je direktor te ustanove dr Goran Stevanović.

“Uglavnom su teški pacijenti, primili maksimalno koliko smo mogli, pa smo osvanuli i sa pacijentima na pomoćnim ležajevima. U intenzivnoj nezi sva mesta su popunjena, 15 ventilatora u punom pogonu. Kako se pacijenti stabilizuju, vršimo preraspodelu, tako da ulazimo u popodne i noć sa 10-ak odsto praznih kapaciteta”, rekao je Stevanović.

On je dodao da se situacija menja iz sata u sat, stižu preteški bolesnici, te da je situacija maksimalno teška i neizvesna.

Stevanović je rekao i da će jedna trećina pozitivnih na koronu zahteva bolničko lečenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje.

Ukazao je da su sve kategorije su ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni.

“Ovo je situacija u kojoj niko ne može da nas zaštiti, osim nas samih, primenom mera zaštite – da smanjimo kontakte, uz pranje ruku, nošenje maske, držanje distance. Sve to znači manja verovatnoća da se razbolimo i da dođemo u bolnicu”, rekao je Stevanović, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Stevanović je rekao i da roditelji decu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje.

Na pitanje šta raditi sa decom, Stevanović je ukazao da se radi o bolesti koja ima slične simptome kao kod svih infekcija.

Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje, dodao je on.

“Najpouzdaniji pokazatelj jeste postojanje kontakta i rizični događaj. Činjenica je da deca imaju najlakšu kliničku sliku. To znači da i ako imaju prehladu ne treba ih ostaviti babama i dedama na čuvanje iako nemaju simptologiju”, poručio je Stevanović.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *