Lončar: Uspeli smo da zaustavimo propadanje zdravstva

“Uspeli smo da zaustavimo propadanje državnog zdravstvenog sistema“, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lonačar na svečanosti povodom uručenja ugovora o zaposlenju grupi od 103 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 100 najboljih maturanata srednjih medicinskih škola u Srbiji.

“Državni zdravstveni sistem je bio na izuzetno niskim granama, a mi smo uspeli da zaustavimo njegovo propadanje i gašenje. Krenuli smo sa velikim ulaganjima i nije bilo lako odlučiti se odakle početi, jer je bilo mnogo problema”, rekao je Lončar.

Podsetio je da su uslovi za rad do pre nekoliko godina bili loši, da na mnogim zdravstvenim ustanovama ni prozori nisu mogli da se zatvore, do toga da su lekove pacijenti donosili sami, oprema pokvarena, a plate niske…

“Počeli smo sa izgradnjom bolnica, opremanjem, uvedene su nove metode rada i povećane su plate našim medicinskim sestrama i lekarima. Retko ko je mogao da sanja da će medicinske sestre danas imati veću platu nego lekari 2010. godine i naravno da to zaslužuju”, naglasio je Lončar i dodao da će država nastaviti da im povećava plate.

Prema njegovim rečima, tih pozitivnih rezultata u oblasti zdravstva ne bi bilo bez dobrog plana i sređenih javnih finansija.

Lončar ističe da dosadašnji postignuti rezultati nisu dovoljni, te da će država nastaviti da radi na uređenju zdravstvenog sistema dok, kako je rekao, sve medicinske sestre, lekari i pacijenti ne budu osetili boljitak.

Ministar zdravlja je poručio mladim lekarima i medicinskim sestrama da je to njihov posao i da treba ne samo da sačuvaju ono što su nasledili, već i da to nadograđuju.

“Biće mnogo otpora, nemojte da mislite da su nam neki zaboravili što nismo dozvolili da se ugasi svetlo i zaključaju vrata na državnim zdravstvenim ustanovama i nisu nam zaboravili što nismo dozvolili da Torlak bude sravnjem sa zemljom. Nećemo ni mi njima i zato se protiv toga treba boriti”, rekao je Lončar.

Poručio im je da su oni te poslove dobili potpuno zaslužno na način koji je “čist kao suza”, odnosno, svojim trudom, ulaganjem i znanjem.

“Niste platili ili tražili vezu za posao, kao što se ranije dešavalo u Srbiji”, podvukao je Lončar.

Istakao je da će država nastaviti da zapošljava mlade koji svojim znanjem to zaslužuju, dodajući da će se javni pozivi ubuduće raspisivati i u manjim mestima.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *