LONČAR: Opada broj obolelih, ali nema opuštanja

Opada broj obolelih, ali to ne znači da treba da se opustimo i da smo rešili problem. Da bi se ovaj broj smanjivao moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ističe da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu.

Lončar je naveo da, iako brojke padaju, treba da budemo oprezni i da se pridržavamo mera kako bi pad bio realnost i kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu

Ističe da je vakcinacija jedino rešenje za okončanje pandemije.

“Srbija je već dala 3.129.491 dozu, njih preko 1.260.000 dobili su i drugu dozu. Od osam sati kreću vakcinacije, već od sedam su redovi za nezakazane. Svuda gde postoje uslovi će biti i “Fajzer“ i “Sputnjik“ vakcine. Gledamo da proširimo kapacitete i za vikend za neka područja, da osposobimo ta područja da mogu da daju tu vakcinu – bezbedno čuvanje i transport, da ispoštujemo sve mere. Učinićemo sve da u što kraćem roku što više ljudi vakcinišemo jer to je jedini način da izađemo iz ove krize”, objašnjava Lončar.

Govoreći o trudnicama navodi da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu.

“To je stav svetske struke jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje”, navodi Lončar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *