Lonačar:Sve više prvih pregleda, ne opuštamo se ni trenutak

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je u poslednja 24 sata bilo oko 1.000 kovid pregleda, od kojih čak 680 prvih, što pokazuje da nije vreme za opuštanje.

„Do sada je bila jedna trećina prvih pregleda, a ostalo su bile kontrole. Zato se opuštamo nijednog trenutka“, rekao je Lončar za RTS.

On ističe da svi građani treba da poštuju sledeće mere – u zatvorenom prostoru i prevozu da nose maske, da izbegavaju masovna okupljanja, gde ima dosta ljudi i gde ne mogu da se sprovode mere, kao i da održavaju higijenu ruku.

Lonačar ističe da će sledeće nedelje održati sastanak sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu na kojem će se organizovati njihov rad, kako bi najveći broj non-kovid pacijenata mogao da nastavi lečenje, dijagnostiku…

„Odredićemo prioritetne pacijente, ažurirati liste, napraviti nove mere, sve bolnice će morati da rade isto, neće jedna moći da uradi pet a druga 20 pregleda na magnetnoj rezonanci… Želimo da iskoristimo taj period za maksimalan broj ljudi“, rekao je Lončar.

On ističe da hronični pacijenti nisu bili ugroženi tokom korona krize, da je svaki hronični bolesnik koji je ušao u stanje hitnog bolesnika bio zbrinjen.

Na pitanje koliko je potrebno vremena da se nadoknade pregledi, Lončar je rekao da će pokušati da rade i subotom i da se napravi takva organizacija da se maksimalno iskoriste svi kapaciteti.

Kaže da korona uvek iznenadi, ali da je siguran da će Srbija biti spremna za novi pik ili novi talas, navodeći da ovu „pauzu“ u naletu korone zdravstveni radnici koriste da se, s jedne strane, odmore, ali i da se obuče oko bezbednog korišćenja opreme i provere opremu bolnice.

Upitan da li će Srbija učestvovati u kliničkom ispitivanju kineske ili neke druge vakcine, Lončar je rekao da za to nisu ispunjeni uslovi Agencije za lekove.

Takođe, da bi država neku vakcinu preporučila građanima, moraju da budu ispunjeni uslovi, rekao je Lončar.

„Tek kada se stvore uslovi, kad budemo imali bezbednu vakcinu, tek tada ćemo preporučiti vakcinu našim građanima“, rekao je Lončar.

Dodao je da će od 1. oktobra početi vakcinacija na ezonski grip, koja će pomoći da se ne ukrste virusi i zaštite osetljive kategorije ljudi.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *