Lomljenje Božićne česnice – Valentina i Andrea srećne ruke

U porti hrama Svetog Đorđa u Užicu održano je lomljenje Božićne česnice uz prisustvo većeg broja vernika. U Česnici prečnika preko dva metra i težine oko 80 kilograma bila su tri zlatnika, prvi je pronašla osmogodišnja Valentina Vranić, a srećne ruke bila je i jedanaestogodišnja Andrea Žuvela iz Užica.

„Radosne smo što smo pronašle zlatnike, koji simbolizuju sreću i blagostanje, srećan Božić svima“ – poručile su uz osmeh Valentina i Andrea.

Protojerej-stavrofor Miloš Bosić koji je sa sveštenstvom užičke crkve osveštao česnicu poželeo je da bude srećno i blagosloveno i za ovaj Božić i rečima iz anđeoske pesme „slava Bogu na visini, među ljudima mir i dobra volja“ poželeo da se i narednih godina u ovom i još većem broju Užičani okupljaju ispred svoje crkve.

Zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević podsetio je da se na božićno jutro treću godinu zaredom u saradnji sa užičkim sveštenstvom ispred crkve Svetog Đorđa održava lomljenje Česnice.

„Česnica je poklon preduzeća „Sreten Gudurić“, a darodavci zlatnika su zlatarska radnja „Karat“ i Grad Užice. Raduje nas što manifestaciji prisustvuje veliki broj dece“ – rekao je Stanisavljević poželevši sugrađanima povodom Božića mir, blagostanje i sreću.

Direktor Pekarskog preduzeća „Sreten Gudurić“ Aleksandar Stanojević, naveo je da ovo preduzeće i ove godine imalo čast da napravi Božićnu česnicu za svoje sugrađane na veliki pravoslavni praznik.

„Česnica je teška 80 kilograma i njen prečnik je 2,2 metra. Sastojala se iz 1700 delova-kajzerica i u njenoj izradi učestvovalo je šest naših pekara – naveo je Stanojević uz čestitke sugrađanima i tradicionalni božićni pozdrav „Mir Božji! Hristos se rodi“.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *