Litija pa moleban podrške Srbima u CG i na KiM, ispred Hrama Svetog Save

Brojni građani i vernici okupili su se  popodne na Terazijama odakle su, u litiji, krenuli ka Hramu Svetog Save, u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i izrazili protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, kojim se oduzima imovina SPC.

Na čelu litije su sveštenici, a dvojica mladića u srpskoj i crnogorskoj narodnoj nošnji nose veliku ikonu Bogorodice.

Među građanima su i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić…

Građani koji nose veliki natpis „Vreme je Božije pravde“, kao i transparent „Bez Kosova smo kao čovek bez srca“ na kojem je i slika patrijarha srpskog Irineja.

Uzvikuju „Hristos se rodi, vaistinu se rodi“, „Svetinje ne damo“ i pevaju duhovne pesme.

Oni su sa Terazija krenuli ulicom Kralja Milana preko Slavije do Hrama, ispred kojeg će biti služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Moleban će služiti vikar patrijarha SPC remezijanski episkop Stefan, uz sasluženje sveštenstva Hrama Svetog Save.

Građani nose ikone, sveće i zastavu Srbije, a došli su, kažu, da pruže podršku Srbima u Crnoj Gori, ali i svim ostalim zemljama u kojima su prava srpskog naroda ugrožena.

Anđelka Majstorović iz Beograda kaže da je jedan od razloga što je danas u litiji, i to što je oduvek u veri, a za zakon kaže: „Ruzno i strašno“.

„Smatram da će pravoslavlje pobediti. Vera je velika“, kazala je Majstorović.

Njen sugrađanin Petar Vukašinović koji je na skup doneo i ikonu Bogorodice rekao je da je došao da se sa okupljenima pomoli za spas srpskog naroda u svim zemljama u kojima žive Srbi.

Jedna Beograđanka poručuje da je potrebno pomoći i podržati nekoga onda kada mu nije dobro.

„Da pokažemo hrabrost, da svi zajedno pokažemo da smo jaki i hrabri i da se borimo za ono što želimo“, kazala je ona.

Za Slobodana Kalaca iz Sremčice „ovo je borba i za Srbe van Crne Gore“.

Prema njegovom mišljenju, ugrožavanje Srba u Crnoj Gori počelo je sa diskriminacijom jezika i pisma, a došlo se i do otimanja svetinja.

„Narod je pokazao spremnost da brani svoje, što je iznenadilo velikomoćnike i ostale. Narod je pokazao svoju jačinu i snagu, a “biće što biti ne može“ kako kaže Njegoš. Narod uvek iznenadi tako ćemo i mi očekivati”, ispričao je Kalac.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *