Lider pokreta Levijatan Pavle Bihali “Bez tajni”: Ja sam Srbin, pravoslavac, nisam nacista

Predsednik porketa Levijatan Pavle Bihali, unuk osnivača poznate izdavačke kuće Nolit, govorio je u emisiji Bez tajni medijske mreže Info24 o ciljevima pokreta na čijem je čelu, optužbama da propagira nacističku ideologiju, političkim ambicijama, zaštiti životinja ali i najugroženijim članovima zajednice i drugim temama.

Pavle Bihali iako kako je rekao ne priča o privatnom životu jer smatra da nije važan za posao kojim se bavi otkrio je u emisiji Bez tajni da je odrastao na Vračaru u Beogradu u Resavskoj ulici i da ga i dan danas pesma sastava Riblja čorba “Dobro jutro” podseća na kraj gde je proveo detinjstvo.

Naveo je da je imao mirno i lepo detinjstvo, da su mu otac i sestra psiholozi a majka specijalni pedagog. Seća se da je kao dete jako voleo proslave Nove godine i porodičnu atmosferu, kao i vreme koje je provodio sa najbližima na ostrvu Rab u Hrvatskoj gde su imali kuću i gde od 1991. godine ne idu.

Završio je OŠ “Vladislav Ribnikar” koja je tada imala status ogledne škole što mu je pored srpskog omogućilo da nauči još dva jezika, engleski i francuski.

Trenirao je kao tinejdžer deset godina košarku, a sa 22 godine se “našao u politici”. Bio je odbornik Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića koga je upoznao preko svog zeta koji je bio Karićev glavni arhitekta.

“Ja sam praktično bio najmlađi odbornik u opštini Vračar sa 22 godine…Imao sam poziciju u stranci koja je obećavala ali se nisam zadržao”, naveo je Bihali rekavši, osim ostalog, da suviše afera koje su pratile Kariće nisu bile za njegov “ukus” i da se nije  pronalazio u programu tog pokreta.

Prošle godine Levijatan je učetvovao na izborima a cilj je bio da dobiju svog predstavnika u Skupštini Srbije koji bi zastupao program i ideje porketa koje se odnose na bezbednost i zaštitu dece i životinja.

Snažno je odbacio optužbe da propagira nacističku ideologiju rekavši da treba razlikovati pojmove kao što su nacionalizam, fašizam, nacizam, patriotizam i šovinizam.

“Mene ako hoćeš možeš da nazoveš fašistom, ima elemenata fašizma u ovome što mi radimo, ali ne možeš me nazvati nacistom. Zato što ja nemam veze sa tim”, poručio je Bihali

Zatupa mišljenje da ljudi nisu i ne moraju svi da budu jednaki.

“Ne moramo svi da budemo jednaki i nismo svi jednaki i to ne znači da je neko uzvišeniji zbog svog porekla, zbog svoje boje kože, zbog rase ali prosto nismo jednaki i mi na tome insistiramo”, kazao je Bihali.

Dodao je da recimo azijati ili crnci s ponosom ističu svoju rasnu pripadnost ali ako kažete “jas sam belac” proglase vas fašistom.

“Ja sam Srbin, kažu ti si fašita. Ja sam Srbin, pravoslavac, nisam nacista. Ja glasno kažem ja sam Srbin, oni te odmah etiketiraju kao da si bolestan, kao da nisi noramla, kao da je sramota da kažeš da si Srbin”, ocenio je Bihali.

Podržava odluku bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa da Antifu (levičarski pokret u SAD) proglasi za terorističku organizaciju rekavši da se taj pokret u Srbiji zalaže i za prava LGBT popualcije, Žena u crnom i da aktuelni predsednik Srbije ima “beskrajnu toleranciju prema njima” a on bi ih poslao u zatvor.

Protivnik je omalovažavanja neistomišljenika u javnom diskursu i izgovaranja nasilnog rečnika i smatra da predsednik Srbije nije trebalo da dozvoljava da mu prete članovima porodice jer ako se to njemu događa kako da se izbegne da se to isto ne desi “nama malima”.

Pavle nosi ime svog dede koji je bio osnivač izdavačke kuće Nolit.

Bihali je rekao da se vode polemike o tome ko je ubio njegovog dedu  i dodao da je njegov deda Bihali po očevoj liniji jevrejskog porekla ali se kod Jevreja poreklo gleda po ženskoj liniji. Nespori da “ima jevrejske krvi” ali su i on i njegov otac kršteni u pravoslavnoj crkvi.

Pavle Bihali je osnovao poznatu izdavačku kuću “Nolit” i postigao veliki uspeh. Ne samo da je bio glavni i odgovorni urednik, već i grafički dizajner, prevodilac, pisac mnogobrojnih eseja i stvaralac legendarnih intervjua. Uz uticaj koji je imao na zapadu Pavle je napravio čvrsta prijateljstva i poslove sa nekim od najpoznatijih svetskih imena kao što su: Jack London, Pablo Picasso, Albert Einstein, Bertolt Brecht, Gustav Krklec, Teodor Drajzer, Maksim Gorki, Egon Ervin Kiš, Erich Maria Remarque i mnogim drugima. Iako je bio jevrejsko-mađarskog porekla, Pavle je oženio rođenu Bečlijku i katolkinju Mariju Fingstl sa kojom je 1938. godine dobio sina Ivana, koji je kršten pravoslavnoj crkvi. (Izvor: Vikipedija)

Pavle Bihali junior je rekao u emisiji Bez tajni da je nejgova baka Marija Fingstl, rođena bečlijka, bila “veliki prijatelj sa Gebelsom”. Smatra da je potpuno nelogična priča da je neko njegovog dedu odveo u logor i tamo ga streljao i da se to stavlja na teret Gestapu i još jednom najoštrije osudio nacizam.

Posle Drugog svetskog rata, Nolit je preuzela država. Bihali danas traži svoja prava.

“Hoću da mi se ispalti za svaku knjigu to je otprilike 74 miliona primeraka što smo do sada izveštačili. Hoću za svaku knjigu da mi se ispalti procenat. Postojale su ponude za nagodbu, jedna je izašla čak i u novinama na milion i po evra. Ja sma to odbio iz razloga što smatram to vređanjem”, kazao je Bihali.

Govoreći o nastanku porketa Levijatan, Bihali je naveo da je to ime političko filozovskog dela Tomasa Hobsa u kome pojednostavljeno rečeno autor govori o uređenju u kome jači štite slabije i gde postoji jedan red i da je to nešto na čemu bi voleli da rade u  Srbiji odnosno kako bi napa zemlja trebalo da izgleda.

Ističe da je zaštita životinja i zaštita nejači važna tema o kojoj mora da se priča i nada se da će u narednih godinu, dve Srbija dobiti policiju koja će se baviti ekskluzivno tim stvarima kojima se bavi Leviajtan jer su u pitanju teška krivična dela.

“Nasilje nad životinjama je prva tačka da vidiš da je neko degenerik. Ti posle kako odmičeš, kako ulaziš u predmet, kako ulaziš u slučaj ti zapravo otkrivaš koji je bolesnik u pitanju. I onda dođemo do toga da je u pitanju sekta, da je u pitanju pedofil…Američki FBI je radio istraživanja da 91% onih koji maltretiraju životinje  čine teška ili najteža krivična dela”, ukazao je Bihali.

Podsetio je da postoji “termin građanskog hapšenja” koji se koristi u zakonu “za sprečavanje krivičnog dela na koje naletiš”.

“Smatramo da svaki građanin treba da asistira policiji i obrnuto jer samo takav spoj, takva  saradnje može da donese mnogo bolje ako ne i najbolje rezultate u prevenciji zločina”, rekao je Bihali koji je pohvalio MUP ali se žali na postupanje tužilaštva.

Pričajući o poltici prema Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj, Bihali je ocenio da postoje veliki pritisci na aktuelnu vlast u Srbiji i da dolazi “klimavo vreme” zbog čega  “ne bi bio u koži” ni predsednika ni vladajuće strukture.

“Naš stav o tome je da je republika Srpska Srbija, to svi znaju, da je Kosovo Srbija naravno to je isto opšte poznata stavr, tako piše i u Rezoluciji 1244 i u Ustavu,  to je činjenica”, naglasio je Bihali.

Smatra da se o priznavanju nezavisnosti KiM ne može govoriti.

“Vučić neće nikad potisati Kosovo jer neće da uđe u istoriju kao izdajnik. O tome ne želim da razgovrama. To je nedopustivo, to je izdajnički akt i to ne može da se desi”, izjavio je Bihali.

Još uvek se ne zna da li će I pod kojim imenom Levijatan nastupiti i na budućim izborima koji se očekuju u aprilu sledeće godine.

Predsedniku države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću kazao je zamera na lošem kadriranju. Prema njegovim rečima, u Vladi Srbije ima izvrsnih ministara ali i “gomila” drugih.

Poručuje da bez “zdrave desnice” aktuelna vlast u Srbiji ne može biti smenjena i odbija ocene da je “Vučićev”.

“Bez zdrave desnice i bez zdravih nacionalističkih pokreta ne postoji smena vlasti. To svako da zna, ne  postoji. Neće smeniti Vučića Marinika Tepić, nikad u životu, niti Đilas. Vučić može da doživi smenu jedino ukoliko nacionalistički pokreti jačaju ali ne da ga smene na ulicama, divljaštvom i razbijanjem  nego legitimno, na izborima”, zaključio je Pavle Bihali.

Bihali je otkrio da mu je plan da otvori predstavništva Levijatana na Malti u Sloveniji, Švajcarskoj i Nemačkoj I dodao da ne postoji nijedna politička opcija koja nije sedela na njegovom kanabetu.

“To govori o našem političkom uticaju”, naznačio je Bihali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *