Legenda rukometa Žikica Milosavljević za „Profil“: Pobede i porazi su sastavni deo života

Legendarni reprezentativac Srbije Žikica Milosavljević od prošle godine je trener Rukometnog kluba Crvena Zvezda. U emisiji „Profil“ medijske mreže Info24 govorio je o planovima sa mladom ekipom crveno-belih, podsetio na uspehe u svojoj karijeri i nastupe za španske timove.

Žikica Milosavljević (48) je osvojio tri titule i dva Kupa tokom pet sezona nastupa za Crvenu Zvezdu, u koju je stigao iz Kumanova, a potom igrao i za Celje, Valjadolid, Bosnu i Metaloplastiku. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je tri bronze na velikim takmičenjima, dve na prvenstvima sveta (1999. i 2001.), a jednu na evropskom šampionatu održanom 1996. Radio je kao selektor pionira Srbije, vodio RK Jabuka, a onda i klubove u Bosni i Hercegovini.

Čuveno desno krilo trenerski debi u Zvezdi, koja je tada bila poslednja, sa devet bodova u Superligi, imao u rodnom Pančevu i to protiv vodećeg Dinama.

Rođeni Pančevac kaže da je kao i svi dečaci trenirao i fudbal ali da je shavtio da „rukomet ima neku drugu dimenziju“ koji je vremenom postao “ogromna ljubav“.

„Prevagnula je ta moja želja za kontinuitetom i pošto je rukomet bio prvi odlučio sam da mu dam primat u odnosu na fudbal“, rekao je Milosavljević.

Ispričao je da mu je oduvek bila želja da postane trener, a karijeru na terenu završio je u 42-goj godini.

„Prvi radni dan protekao je kao i dan danas što protiče u dobroj i radnoj atmosferi. Radnoj atmosferi ali zabavnoj i opuštenoj. Ipak je to sport i sport treba da se izgra iz zadovoljstva. Ako moramo da naučimo kroz sport i učimo kroz sport da su porazi i pobede sastavni deo života i kada pobedimo i sutra je novi tzrening i za nedelju dana ili tri dana nova utakmica i kada izgubimo jako brzo moramo da se povratimo i opet je sutra novi trening i nova utakmica za par dana…“, naveo je Milosavljević.

Kazao je da se trudi da igračima prenese znanje i iskustvo koje je stekao tokom bogate igračke karijere ali je ukazao da svakodnevno uči nove načine treninga koji su se znatno promenili od vremena kada je on bio na vrhuncu slave.

„Sport je u mnogome napredovao ako bi primenio trening od pre 25 godina, ne bi bilo efekta….“, kazao je Milosavljević.

Pandemija korona virusa utiče na kalendar takmičenja, kao i praznici zbog čega dolazi do prekida u nadmetanju timova u ligi. Moraju se poštovati protokoli i igra se bez publike.

„Ono što najviše boli sportiste, igrače i to je nešto najgore za sve koji se bave takmičarskim sportom, a to je da nema publike“, rekao je Milosavljević.

Zadovoljan je dosadašnjim učinkom svojih igrača

„Nije ni tako slab s obzirom da sam preuzeo tim kada je bio na poslednjoj poziciji. Nismo imali mogućnosti da stvaramo tim kako bih ja to želeo da tako kažem malo je tim stvoren ad hok ali smo pokušali da uzmemo mlade igrače jer ja volim da radim sa mladim igračima i da gledam njihov progres i napredak. I odlučio sam se baš na taj korak, sa sportskim direktorom i Nenadom Peruničićem, da ova sezona bude sa mladim igračima“, istakao je Milosavljević.

Tim Crvene Zvezde igra plej aut za opstanak u najvišem rangu takmičenja i prvi je na tabeli.

„Već za sledeću sezonu ćemo pokušati na napravimo jedan iskorak jer mislim da je to pravi put ići polako…“, poručio je trener Crvene Zvezde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *