KULTURA BEZ BARIJERA: Još jedna javna ustanova u rumskoj opštini dostupna invalidima

KULTURNI centar “Brana Crnčević” u Rumi dobio je specijalnu platformu za osobe sa invaliditetom, kako bi svim građanima mogli da budu dostupni kvalitetni umetnički programi koji se održavaju u Velikoj dvorani.

Ovaj projekat finansirala je lokalna samouprava i to u sklopu višemesečnih radova na rekonstrukciji ove kulturne institucije.

I ranije su osobe sa invaliditetom imale pristup Velikoj sali, ali samo uz pomoć pratioca. Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma, istakla je da invalidi sada mogu samostalno pomoću platforme da uđu u Veliku salu i da prate programe Kulturnog centra.

– U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, želeli smo da pokažemo da smo mi opština dostupna za sve građane, društvo bez barijera i bez ikakvog ograničenja. Pored Kulturnog centra skoro sve ustanove i svi objekti od javnog značaja su dostupni za osobe sa invaliditetom, imaju pristupne rampe i platforme – rekla je predsednica Ćirić i najavila da tamo gde to nije slučaj u narednom periodu će omogućiti samostalni pristup i osobama sa invaliditetom.

Bojana Gladović, predsednica Udruženja paraplegičara Srema Ruma, istakla je da je za kratko vreme omogućen pristup Gradskoj biblioteci, Sportskom centru, sada i Kulturnom centru, a uskoro će biti i u Zavičajnom muzeju, Gradskoj kući Centru za socijalni rad, gde su njihovi članovi direktni korisnici te ustanove socijalne zaštite.

Svaka osoba sa invaliditetom ima besplatan ulaz u Kulturni centar, ali je pratnja morala da kupi ulaznicu. Sada ne moram da razmišljam da li će moj brat morati da me unese, mogu sama da uđem jednostavno i lako – kazala je Gladovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *