Krst na Gradini dušu greje: Vrh užičkog sela Drežnik nedaleko od Užica krasi simbol pravoslavne vere

Na Gradini simbol vere, kao sunce dušu greje, štiti narod i okolinu, i voćnjake i letinu.

Ovi stihovi pesnikinje Radinke Rade Cvijović, koja se posle decenija provedenih u Užicu vratila u svoj rodni Drežnik, ovekovečili su svečani momenat osvećenja pravoslavnog krsta, koji od proteklog vikenda krasi drežničku Gradinu.

Svečanosti na brdu visokom oko 940 metara nadmorske visine prisustvovalo je, pored sveštenika, na desetine meštana ovog užičkog sela, kao i brojni Drežničani koji su se iz rodnog sela otisnuli u Beograd, ali i u zemlje širom sveta. Ovaj događaj nije mogao da prođe bez zvuke trubača, pa se i orkestar majstora trube Dejana Jevđića iz Rasne kod Požege popeo na vrh Gradine i zasvirao “Marš na Drinu”.

A sve je počelo kada je čuveni Drežničanin Milovan Mića Ristanović usnio na Vaskrs, tačno u ponoć, Isusa Hrista razapetog na krstu, koji ga je upitao: “A gde je krst na Gradini?”. Odmah je pozvao svoje prijatelje, zemljake, okupljene u Udruženje koje nosi naziv mitropolita Josifa Cvijovića, takođe Drežničanina, koji je bio veliki dobrotvor. Akcija je krenula, ljudi su se okupili, uradili projekat izgradnje krsta na vrhu Gradine, koji je projektovan na 33 metra visine.

Postavljeni krst, koji je sagrađen rukama meštana ovog sela, koji su kofama na vrh Gradine izvukli oko četiri tone betona, samo je “temelj” za izgradnju novog, većeg krsta koji će krasiti ovo mesto.

– Noćima nisam moga da spavam. Uvek mi se vraćala slika Gospoda i njegovo pitanje. Sada, kada je krst na Gradini, moje noći će biti mirne – rekao je Ristanović.

Prof. dr Ilija Misailović, istoričar i pisac, kazao je da postavljanje ovog krsta na Gradini, mestu gde je pre 12 vekova postojao svojevrsni grad, koji nikada do sada nije arheološki istražen i ispitan, predstavlja mesto čuvanja tradicije i vere.

– Ovaj krst služi da se osvestimo, da se ne stidimo podloge, temelja i ćirilice. On mora biti u nama, a ne samo na ovom mestu – kazao je Misailović.

INFO 24 / Novosti / Foto: Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *