Krizni štab zaseda u 15 sati

ČlanoviI Kriznog štaba sastaće se u 15 časova.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

– U petak sam imala sastanak sa našim nacinalnim telom za vakcinaciju i oni će, kako je najavila, do 23. jula dati preporuku Kriznom štabu oko treće doze, koji će 1. avgusta dati svoj stav – dodala je Brnabić.

Brnabić je na TV Pink rekla da je lekarski deo Kriznog štaba zabrinut zbog eventualnog novog talasa korona virusa i slabe imunizacije.

Pratimo brojke na dva sata, predsednik i ja, gledamo kako je to u opštinama i gradovima. Najbeznednija situacija je u onim lokalnim samoupravama sa najvećim broj vakcinisanih- kazala je Brnabić i dodala da je od jutros i Gornji Milanovac prešao više od 50 odsto vakcinisanih.

Delta soj cirkuliše u Srbiji

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je novi talas epidemije već počeo, a analiziranjem brojki utvrdio je i kada će on biti na maksimumu i koliko bi mogao da potraje.

– Tvrdnje da je pred nama novi udar epidemije kovida-19 zasnovane su na svemu onome što smo naučili o njemu, vremenu inkubacije, obuhvatu vakcinacije koji će se teško promeniti. Jasno se može videti šta nas očekuje i na primerima Velike Britanije i Izraela, reprodukciona stopa jasno pokazuje da se iz nedelje u nedelju povećava broj zaraženih, to će se desiti i kod nas, taj broj će se povećati u odnosu na naše ponašanje – rekao je dr Kon.

On je do detalja pojasnio šta možemo očekivati u narednom periodu.

– Što se budemo opuštenije ponašali brzina uspona biće sve veća, sve brža. Dakle brže će rasti broj novozaraženih. U tom slučaju za šest nedelja očekujem maksimum, a ukupno ovaj talas bi trajao i duže, jer treba vremena onda da se spusti krivulja – dodao je dr Kon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *