KRIZNI ŠTAB: Škola će početi 1. septembra

Danas je u Palati Srbija održana nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa na kojoj se razmatrala trenutna epidemiološka situacija, početak školske godine, kao i povećanje stepena vakcinacije.

Ministar Ružić je na početku konferencije istakao da je obrazovanje naše dece jedan od najvećih prioriteta. On je istakao da se struka mora poslušati jer je borba protiv Kovida 19 u ovom trenutku proritetna.

Ministar je rekao da su ranije izbegavali da preuranjeno iznose planove, već je cilj bio da se donese sigurna informacija o školovanju dece.

– Ono što jeste bilo bitno da komuniciramo je da nastava krene redovno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta. To ne znači da je prethodne godine to rađeno loše, i mi dugujemo veliku zahvalnost svim obrazovnim radnicima – rekao je ministar.

Ružić dodaje da je institut Batut izradio taj plan, i da će tim pratiti i koordinisati stanje u školama, i da će na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava.

– Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bilo 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe – rekao je ministar.

On kaže da su preporuke za predškolske ustanove date još u julu, i da ih se svi pridržavaju.

– Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu – ističe Ružić.

Ministar kaže da je vakcinacija civilizacijska tekovina, i apeluje na sve prosvetne radnike i građane da se vakcinišu, kako bismo sačuvali živote i pokazali odgovornost prema bližnjima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *