Krizni štab: Produžen rad restorana i kafića

Produžen rad restorana i kafića, ali nisu dozvoljene sportske i druge kulturne manifestacije, rekla je Darija Kisić Tepavčević, nakon sednice Kriznog štaba.

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 zasedao je jutros i raspravljano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

– Razmatrali smo kakve su dalje mogućnosti. Rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžen je do 23 sata, uz poštovanja svih propisanih mera, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Što se tiče broja ljudi  u zatvorenom prostoru, on je limitiran po kvadratnom metru i da je neophodno da bude metar i po između ljudi. Iako postoji povoljna situacija, nijeda sportska ili kulturna manifestacija nije dozvoljena, istakla je Kisić Tepavčević.

– Iako je stabilna situacija beležimo nekoliko desetina zaraženih dnevno, i imamo po jednu preminulu osobu. Mi smo zemlja sa najmanjom učestalosti obolevanja u regionu, u Crnoj Gori je bilo sto puta više, u Hravtskoj 10 puta više. To nije slučajno. Krizni štab jeste doneo odluke i preporuke, ovo je rezultat savesnosti građana i pridržavao se svih preventivnih mera, ali i kod nas može lagano da se pogorša situacija zato moramo da budemo jedinstveni – rekla je Darija Kisić.

Istakla je da u školama beležimo jako povoljnu situaciju.- Za ove 4 nedelje imamo samo jedan slučaj lokalne transmisije. Jako je značajno da sada počinje i nastava studentima, tako da apelujemo i na akademsku zajednicu i studente da se ponašaju odgovorno is avesno da ovaj virus ne nađe svog domaćina, rezervoara. Dobar nam je primer Kina, u kojoj 40 dana nema slučajeva lokalne transmisije. To nam je apsolutni primer da može ako se ponašamo odgvorno i savesno  -rekla je prof. dr Darija Kisić.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *