Kraljevo uz podršku predsednika Vučića krupnim koracima ide napred

Od šesdesetih do pred sami kraj devedesetih godina prošlog veka Kraljevo je bilo jedan od nosilaca ekonomske stabilnosti i razvoja Srbije, čak i velike Jugoslavije. Samo u četiri industrijska giganta: Magnohromu, Fabrici vagona, Jasenu i Kablaru bilo je zaposleno više od 15000 radnika, sa Magnohromovim rudnicima i par hiljada više, sa redovnim platama, sigurnim tržištima i izvozom koji se merio desetinama miliona dolara.

Period tranzicije bio je poguban za grad na Ibru. Zbog loše privatizacije oko 20.000 radnika za svega dve-tri godine ostalo je bez posla,a na dvadesetak firmi, među kojima i na nekadašnje gigante stavljen je katanac- imovina uništena i opljačkana. O Kraljevu sve se češće i sa sve više argumenata govorilo kao ,,gradu na umiranju“ ili ,,davljeniku na Ibru“.

Krupne investicije nagoveštaj preporoda

Na sednici Skupštine grada, poslednjih dana decembra, pred odbornicima će se naći najveći budžet u istoriji grada.O kakvom se napretku radi govori gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, iznošenjem nespornih brojki, koje ne ostavljaju nikakvu rezervu u pogledu boljih dana za grad i njegove stanovnike.

,,Godine 2016. imali smo budžet od 2.600.000.000 dinara, a već 2019. budžet je dostigao 4.100.000.000 dinara. Ove godine smo napravili veliki iskorak i budžet grada Kraljeva za 2020. iznosi 4.370.000.000 dinara.

Pored dve velike investicije, koje realizujemo uz ogromnu pomoć predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koje su značajne za čitavu Centralnu i Zapadnu Srbiju, za Moravički, Raški i Rasinski okrug-izgradnje Moravskog koridora i otvaranja aerodroma ,,Morava“ u Lađevcima, u Kraljevu se realizuje još nekoliko veoma velikih investicija.

U dve fabrike posao za 7.500 radnika

Gradonačelnik Terzić posebno potencira značaj gradnje dve velike fabrike-,,Leoni“ i ,,Taj grupe“, koje su prve velike firme koje se grade u Kraljevu posle više od tri decenije.

Fabrika Leone

,,Do 2023.godine nemačka firma ,,Leoni“ će zaposliti 5.000 radnika,baš onda kada će biti otvorena i deonica auto-puta od Adrana,odnosno Kraljeva do Beograda, a u fabrici ,,Taj grupe“ do 2021. godine biće zaposleno 2.500 ljudi.U ove dve fabrike danas radi 1.200 radnika ,što je ogroman pomak ako znamo da je Kraljevo u procesu privatizacije ostalo bez velikog broja radnika“, ističe gradonačelnik Terzić.

Krupne investicije u oblasti privrede prati izgradnja novih infrastrukturnih objekata ,rekonsstrukcija i modernizacija postojećih koje gradu vraćaju nekadašnje pozicije i važnost, ne samo privrednog centra Srbije, nego i saobraćajnog, kulturnog i sportskog.

,,U toku je izgradnja stanova za snage bezbednosti u naselju Ribnica, na svega tri kilometra od centra grada.Pripadnici Vojske,Policije,Žandarmerije, Bezbednosno-informativne agencije moći će da kupe stan po izuzetno povoljnim uslovima-cena kvadratnog metra iznosiće 400 evra.

Grade se socijalni stanovi u Dositejevoj ulici, gde su ljudi do skoro živeli u uslovima nedostojnim čoveka. Njihovi stari,oronuli stanovi biće zamenjeni novim,a oni će platiti samo razliku kvadrata“, kazuje Terzić.

Značajne investicije u škole,vrtiće i druge objekte za decu

Gradonačelnik Kraljeva posebno naglašava da su ulaganja u škole,obdaništa, sportske terene, važne investicije u budućnost grada,u decu, koja traba da ostanu u ovom gradu i preuzmu brigu i odgovornost za sudbinu Kraljeva.

,,Završili smo paviljon na Goču, u šta je grad uložio 65.000.000 dinara, okončali javnu nabavku nove žičare u vrednosti 35.000.000 dinara, za šta je Ministarstvo trgovine,turizma i telekomunikacija izdvojilo 15.000.000 dinara.
Uz pomoć Javnog preduzeća ,,Putevi Srbije“, rekonstruiše se put ka planini Goč, a vrednost prve faze radova je 144.000.000 dinara.

Otvoren je vrtić ,,Milomir Glavčić“ na Beranovcu,ukupne vrednosti 63.000.000,a 10.000.000 evra je donacija našeg dobrotvora Milomira Glavčića iz Kanade“, naglašava gradonačelnik Terzić.

Atletski stadion

Inače,ove godine završena je rekonstrukcija centralnog gradskog trga,u vrednosti od 36.000 000 miliona dinara, sa učešćem Ministarstva privrede od 13.000.000 dinara.
Naredne godine završiće se Atletski stadion, čija je vrednost oko 200.000.000 miliona dinara. Uskoro se očekuje i postavljanje kamena temeljca za izgradnju nove Osnovne škole ,,Sveti Sava“ u Ribnici u vrednosti od 300.000.000 miliona dinara, kao i završetak poslednje faze izgradnje Zavoda za javno zdravlje,čija vrednost premašuje 130.000.000 dinara.

Kraljevu je dat život

,,Sve ovo pokazuje da je Kraljevo grad koji se ubrzano razvija, koji je posle godina uništavanja krenuo sa mrtve tačke ubrzanim koracima. Siguran sam da će do kraja narednog mandata biti završeni svi infrastrukturni projekti od značaja za ovaj deo Srbije. Zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandu Vučiću,Kraljevu je dat život i Kraljevo će nastaviti da se razvija“, sa zadovoljsvom i optimizmom govori gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

INFO 24 / GZS (Milanko Danilović)

One thought on “Kraljevo uz podršku predsednika Vučića krupnim koracima ide napred

  1. Nezapamcena poseta tokom praznika: Ski centar Kopaonik oborio apsolutno sve rekorde January 24, 2020 Kraljevo se vraca na staze stare slave , porucili kraljevacki naprednjaci na konferenciji January 24, 2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *