Kraljevo snabdeva druge lokalne samouprave dezinfekcionim sredstvom

Grad Kraljevo u prvim danima borbe sa virusom korona nije oskudevao u dezinfekcionom sredstvu. Zahvaljujući nesebičnoj pomoći grada Kruševca, natrijum hipohloritom koji je stizao iz ovog grada, u sklopu preduzimanja neophodnih mera na dezinfekciji prostora stambenih zajednica, objekata javne namene, kao i javnih površina, kako na gradskom, tako i na prigradskom i seoskom području, obavljana je dezinfekcija, a građani su besplatno mogli da ga preuzimaju na lokacijama u gradu, prigradskim naseljima i selima.

Natrijum hipohlorit sada druge lokalne samouprave mogu da preuzimaju od grada Kraljeva – uz podršku donacije firme DINOTEK iz Beograda, Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ Kraljevo je, u crpnoj stanici Konarevo, instaliralo postrojenje za proizvodnju natrijum hipohlorita, budući da je Gradski štab za vanredne situacije dobio na raspolaganje, dok je na snazi Odluka o vanrednom stanju, opremu za proizvodnju koncentrata natrijum hipohlorita.

Kako ovakva mašina dnevno može da proizvede i do tri puta više dezinfekcione tečnosti nego što se u Kraljevu potroši tokom jednog dana, a u cilju pomoći drugim gradovima i opštinama kojima je sredstvo za dezinfekciju neophodno, grad je dosadašnju saradnju nastavio dodeljujući im ovo sredstvo, pomažući im u ovim teškim vremenima na smanjenju rizika od nastanka i širenja zarazne bolesti Covid-19.

U saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, koja posreduje preko svoje mreže kontakata, Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva je opredelio određene količine ovog dezinfekcionog sredstva onim lokalnim samoupravama koje su, preko Stalne konferencije, podnele zahteve. Preuzimanje je započelo 23. aprila i nastaviće se u skladu sa proizvodnim kapacitetima i novim zahtevima.

Do sada su dezinfekciono sredstvo preuzeli odnosno zahtev podneli Preševo, Kučevo, Požega, Vladičin Han, Rača, Žitorađa, Ivanjica, Lebane, Nova Varoš, Ćićevac, Crna Trava, Aranđelovac, Golubac, Paraćin, Aleksinac, Rekovac, Koceljeva, Bosiljgrad, Leskovac, Vlasotince, Arilje, Zrenjanin, Blace, Kosjerić, Boljevac, Vrnjačka Banja.

Kako ističe komandant Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva – gradonačelnik dr Predrag Terzić, najvažnije je da budemo solidarni, da pomažemo jedni drugima, kako bismo, udruženi, smanjili rizik od nastanka i širenja zarazne bolesti Covid-19. Samo udružujući snage možemo da pobedimo pošast koja se nadvila nad sve nas u vidu virusa korona.

INFO 24 / Foto: FB dr Predrag Terzić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *