Kraljevo: Grad bogate istorije i kulture

Kraljevo je grad bogate istorije i kulture, na čijoj teritoriji je pre osam vekova nastala moderna srpska država. Prepoznatljiv je po srednjovekovnim manastirima, tvrđavi Maglič, arhitektonskim biserima i značajnim dostignućima u oblasti kulturno umetničkog stvaralaštva. Na kulturno istorijskoj mapi Srbije, Kraljevu pripada istaknuto mesto.

Manastirski kompleksi, crkve i tvrđava u čudesnoj Dolini vekova u Ibarskoj klisuri, ili kako se još naziva Dolina srpskih kraljeva, Dolina jorgovana, svedoče o burnoj i bogatoj srpskoj istoriji, duhovnosti, umetnosti.

Manastir Studenica

U gradu na Ibru nalazi se manastir Studenica jedan od najstarijih i najvećih srpskih srednjovekovnih manastira pod zaštitom UNESKO-a. Zadužbina je velikog župana Stefana Nemanje, utemeljivača srpske države i rodonačelnika moćne vladarske dinastije Nemanjića.

Među najznačajnijim srpskim srednjovekovnim manastirima je i Žiča, nepokretno kulturno dobro-spomenik kulture od izuzetnog značaja. Zadužbina je Stefana Prvovenčanog koji je u njoj krunisan 1217.godine.

Tvrđava Maglič

Maglič je jedna od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava u Srbiji, nepokretno kulturno dobro-spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Gornja Savina isposnica, kao i Donja Savina isposnica predstavljaju nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Isposnicu je podigao Sveti Sava posle svog povratka sa Hilandara, u koju se povlačio za vreme postova gde se u miru i tišini molio.

Narodni muzej

U Kraljevu se nalazi i Zavod za zaštitu spomenika kulture, Istorijski arhiv kao čuvar kulturnog nasleđa ovog kraja, Narodni muzej sa bogatom istorijskom zbirkom, smešten u zgradu koja podseća na monumentalnu arhitekturu javnih objekata u stilu evropske moderne.

Gospodar Vasin Konak

Od znamenitosti, izdvaja se Gospodar Vasin Konak u kome je smešten Pravoslavni duhovni centar “Vladika Nikolaj Velimirović”.

Kraljevo ima i Krstovgrad, jedinstveni turistički kompleks koji raspolaže sa preko 5.000 vrednih eksponata – od srednjovekovnog oružja, preko originalnih srednjovekovnih knjiga i zapisa, kruna, starih odeždi, porcelana sa engleskog dvora, srpskih i ruskih ikona iz 17. veka.

Ustanove kulture u Kraljevu realizuju programe iz svih oblasti kulture i umetnosti i tokom cele godine organizuju brojne događaje kojim se podržava stvaralaštvo pojedinaca i udruženja i obogaćuje društveni život Kraljevčana ali i građana centralne Srbije.

Kraljevačko pozorište

Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”,  Udruženje likovnih umetnika Kraljeva i galerija “Vladislav Maržik”, Dom kulture “Ribnica”, Multimedijalni centar -bioskop “Kvart” i čuveno Kraljevačko pozorište kreiraju kulturnu oazu u gradu na Ibru.  

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “Kulturno Kraljevo” koji je finansijski podržan od strane Grada Kraljeva. Projekat se bavi afirmacijom kulturno umetničkog stvaralaštva, kulturne baštine, kulturnog identiteta i opšteg kulturno istorijskog nasleđa građana Kraljeva i Raškog okruga.

Zahvaljujemo se na saradnji Turističkoj organizaciji Kraljeva.

INFO 24 / Foto: TO Kraljevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *