Kraljevački privrednici pomogli Narodnu kuhinju Crvenog krsta Kraljevo

Crveni krsta Kraljevo dobio je donaciju u vidu namirnica za Narodnu kuhinju, koju su obezbedili privrednici grada Kraljeva. Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga Zvonko Tufegdžić ispratili su ovu akciju.

Prema rečima gradonačelnika, veliki broj kraljevačkih privrednika odazvao se apelu da pomognu našim najugroženijim sugrađanima kupovinom paketa pomoći.

„Nije bitno ko je kupio jedan, a ko 10, 20, 50 ili 100 paketa, najvažnije je da su kraljevački privrednici pomogli ugroženim Kraljevčanima u ovim teškim vremenima. Sada funkcionišemo svi zajedno: privrednici, javna preduzeća, Gradska uprava, Policijska uprava, Zavod za javno zdravlje i Veterinarski specijalistički institut“, izjavio je Terzić, naglasivši da je jako važno da sarađujemo i da međusobno jedni drugima pomažemo.

Gradonačelnik je istakao da je grad Kraljevo, s obzirom da je JKP „Vodovod“ stavilo u funkciju mašinu koja proizvodi natrijum hipohlorit, odlučio da pomogne svim drugim gradovima i opštinama u Srbiji, kojima je neophodna ova dezinfekciona tečnost. Za sada, grad je obezbedio natrijum hipohlorit za šest gradova i opština, a gradonačelnik grada Kraljeva pozvao je sve gradove i opštine, kojima je neophodna ova dezinfekciona tečnost, da se obrate gradu Kraljevu za pomoć.

Terzić se zahvalio Crvenom krstu Kraljevo koji svakodnevno radi, čiji volonteri pomažu našim najstarijim sugrađanima tako što im kupuju neophodne namirnice i odnose na kućnu adresu, a takođe vrše i distribuciju paketa koje su obezbedili kraljevački privrednici.

„Ti mladi ljudi su budućnost i našeg grada i naše zemlje, i s obzirom da su pokazali svoju humanost i požrtvovanje, nadam se da će ti ljudi, koji neguju takve vrednosti, jednog dana voditi i ovaj grad i ovu državu“, rekao je Terzić, pa istakao:

„Svi paketi, koji se distribuiraju našim sugrađanima, imaju svoju firmu koja ih je platila i imaju građane do kojih su ti paketi dopremljeni. Grad ima ugovore o donacijama sa svim firmama i imamo dokaz da je svaki pojedinačni paket dostavljen onom građaninu i onoj porodici kojoj je bio neophodan, što je jako važno da znaju i privrednici koji su donirali sredstva, ali svi građani. Ne smemo dozvoliti da u ovako teškim trenucima bude bilo kakvog prostora za malverzacije, niti da ima bilo kakve sumnje da su se malverzacije dogodile ili da se događaju.“

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva je, prema rečima gradonačelnika, nepromenjena.

„Nemamo ni jednog novog zaraženog već treći dan zaredom, što su jako dobre vesti, i nadam se da ćemo nastaviti da se na ovaj način borimo protiv pošasti. Zajednički rad svih službi koje su uključene u rad Gradskog štaba za vanredne situacije, uz disciplinu građana, doprinose stabilnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Kraljeva“, istakao je gradonačelnik.

Terzić je pojasnio da se grad Kraljevo trudi da pomogne svim socijalno ugroženim stanovnicima našeg grada. U skladu sa spiskovima koje dostavljaju Centar za socijalni rad, Crveni Krst Kraljevo, Udruženje porodica palih boraca, Udruženje ratnih vojnih invalida, Udruženje osoba sa invaliditetom, ali i spiskovima koje dostavljaju predsednici mesnih zajednica o ugroženim osobama na njihovoj teritoriji, napravljena je lista prioriteta prema kojoj se vrši raspodelu paketa pomoći.

Kako je istakao gradonačelnik, u ovakvim trenucima treba biti solidaran, treba prvo pomoći onim ljudima koji su najugroženiji, a nakon toga pomoć davati i drugi licima. On je podsetio da su penzioneri dobili penziju u jednom delu, kao i pomoć države u iznosu od 4.000 dinara, pa izrazio nadu da će sve kategorije stanovništva uspeti da prebrode ovu krizu, na taj način što će dobiti ili pomoć Grada, ili pomoć Republike, istakavši još jednom da pomoć treba da ide prvo onim licima koja su najugroženija.

„Grad već šest nedelja mukotrpno radi kako bi se smanjila mogućnost zaraze na teritoriji grada Kraljeva. Pored rada Štaba za vanredne situacije, građani Kraljevo su bili jako disciplinovani, solidarni, jedinstveni i važno je da ne dozvolimo da jedan sunčan dan u potpunosti promeni epidemiološku situaciju na teritoriji grada Kraljeva“, naglasio je Terzić, pa apelovao na sve sugrađane da budu disciplinovani, kao što su bili proteklih šest nedelja, jer jedino ako ostanu disciplinovani i odlučni do samo kraja, imamo šanse da naš grad sačuvamo.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović zahvalio se privrednicima, kako iz Kraljeva, tako i iz celog Raškog upravnog okruga.
„Danas na neki način, donacijom koja je namenjena Narodnoj kuhinji Crvenog krsta, privodimo ovu akciju kraju, s obzirom da smo se na nivou Okružnog i Gradskog štaba za vanredne situacije dogovorili kada će akcija početi i kada će se završiti“, rekao je Simović, pa izrazio zadovoljstvo što je, pored naših privrednika, pomoć Opštoj bolnici „Studenica“ stigla i iz Novog Pazara.

„Pošto u našoj bolnici ima dosta pacijenata iz Pazara i Tutina, pre par dana stigli su kreveti za invalide, a velika zahvalnost i počasnom konzulu gospodinu Salihu, koji je dopremio određene količine zaštitnih odela i maski“, izjavio je načelnik.

Kako je pojasnio Simović, prethodnih nedelja nisu spominjana imena privrednika, jer je velika zahvalnost upućena svima koji su donirali humanitarnu pomoć koja je omogućila ljudima da prežive i lakše podnesu ovaj period. Načelnik se zahvalio lokalnim samoupravama u Raškom okrugu, naročito Kraljevu i Novom Pazaru, na svim aktivnostima i merama koje su preduzeli u prethodnom periodu.

„U ovim teškim vremenima grad Kraljevo je uspeo da, sa svojim Štabom za vanredne situacije, odlično odradi svoj posao. Imamo vrlo mali broj zaraženih ljudi, šta nam daje za pravo da verujemo da ćemo i u narednom periodu držati situaciju pod kontrolom“, izjavio je načelnik Raškog upravnog okruga.

Direktor Regionalne privredne komore Zvonko Tufegdžić još jednom se zahvalio privrednicima grada Kraljeva koji su se odazvali pozivu načelnika Raškog okruga i gradonačelnika, ali i sami inicirali i obezbedili oko 3.500 paketa pomoći.

„Mislim da će sve porodice, koje su socijalno ugrožene, dobiti paket pomoći i mogućnost da, u ovom teškom momentu, budu snabdeveni osnovnim namirnicama. Takođe, želim da zahvalim i privrednicima koji nisu pravili pakete, nego su pomoć direktno uputili Crvenom krstu koji će, prema svojim spiskovima i kroz Narodnu kuhinju, podeliti pomoć najugroženijim stanovnicima. Socijalna odgovornost privrednika Kraljeva je velika, to se pokazalo u najtežim trenucima, a ja kao njihov predstavnik želim da im se najdublje zahvalim jer i kada nisu radili, uspeli su da odvoje određena sredstva i da pomognu onima koji su najugroženiji u ovom gradu“, istakao je Tufegdžić.

Prema rečima Radmile Dobrić, sekretara Crvenog krsta Kraljevo, misija Međunarodnog pokreta Crvenog krsta je da olakša ljudsku patnju, sa zadatkom da pomaže ugroženom stanovništvu, o kojem god vidu nesreće da se radi.

„Taj zadatak vrlo često nije lako realizovati, ali kada imate društveno odgovorne kompanije, preduzetnike, pojedince, koji osećaju empatiju prema ugroženom stanovništvu, realizacija tog zadatka je mnogo mnogo lakša. Program Narodne kuhinje Crveni krst Kraljevo radi punih 20 godina, a 600 korisnika je na našem programu. Zahvaljujući Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i za ovu godinu, kao i prethodnih godina, obezbeđene su namirnice za devet meseci, ali zato je tu lokalna samouprava koja nam pomaže kroz nadoknadu troškova za pripremu obroka, kao i za nadoknadu ličnih dohodaka, zahvaljujući ovakvim donacijama mi uspevamo punih 20 godina da radimo u kontinuitetu“, pojasnila je Radmila.

Ona se zahvalila privrednicima grada Kraljeva, u ime svih 600 korisnika Narodne kuhinje, na ovoj vrlo bitnoj donaciji, koja će stići do korisnika usluga Crvenog krsta kroz kuvani obrok ili kroz pakete.

„Naši volonteri već pet nedelja dostavljaju namirnice sugrađanima starijim od 65 godina, koji se javljaju Crvenom krstu. Organizovali smo se tako da volonteri dobiju korisnike u svom okruženju, znači ne dolaze kod nas, ne okupljaju se, nego u dogovoru sa sugrađanima, dostavljaju im namirnice“, pojasnila je Radmila, pa dodala da je trenutno evidentirano 120 volontera, od kojih je oko 80 aktivno, a ima oko 208 korisnika usluga. Pojedini volonteri su, do sada, pružili oko 60 usluga.

INFO 24 / FB: dr Predrag Terzić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *