Kragujevac – grad sa ogromnim potencijalom za transfer tehnologije i saradnju između Univerziteta i privrede

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predvođena ministarkom dr Jelenom Begović sastala se juče sa gradonačelnikom Kragujevca gospodinom Nikolom Dašićem. Uz njih su bili i predstavnici JLS Kragujevac, Sanja Tucaković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu, i Danka Andonovski, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Na sastanku su razmatrane aktuelne teme iz oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, s posebnim fokusom na inicijative i projekte koji bi mogli da doprinesu daljem napretku ovih oblasti u Kragujevcu. Ministarka Begović je izrazila zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa lokalnom samoupravom i predstavnicima grada, te naglasila značaj ulaganja u nauku i tehnološki razvoj za dalji razvoj Srbije.

Pored gradonačelnika i predstavnika JLS Kragujevac, sastanku su prisustvovali i zvaničnici iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, uključujući državnog sekretara Vukašina Grozdića, pomoćnika ministarke Vladimira Radovanovića, posebnog savetnika ministarke Jovana Milića i savetnicu za medije Magdu Janjić.

“Kragujevac predstavlja ogroman potencijal zbog transfera tehnologije i odlične saradnje između Univerziteta u Kragujevcu i privrede i jedan je od gradova koji su trenutno u fokusu zbog industrije u okviru koje su zastupljeni i istraživanje i razvoj”, između ostalog zaključeno je posle susreta gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića i ministarke dr Begović.

Ministarka Begović je izrazila zadovoljstvo zbog kvalitetne razmene mišljenja i konstruktivnih predloga. Kragujevac ostaje posvećen razvoju nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, što je ključno za dalji razvoj grada i celokupne Srbije.

Takođe, ovom prilikom ministarka dr Begović je posetila i Univerzitet u Kragujevcu, gde se sastala sa rektorom, profesorom dr Nenadom Filipovićem i njegovim timom. 

Nakon sastanka s rektorom, ministarka i pratnja otišli su do gradilišta Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, gde su obišli gradilište i razgovarali s prorektorom za inovacije i razvoj, prof. dr Vladimirom Senićem, kao i sa dekanom Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Vladimirom Jakovljevićem.

Ministarka dr Begović naglasila je važnost podrške nauci i inovacijama u svim krajevima Srbije, a istakla je i kako će Ministarstvo nastaviti da podržava naučno istraživanje i inovacije na Univerzitetu u Kragujevcu ali i širom Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *