Koronavirus u Srbiji: Pozitivnih još 445, umrlo još četvoro-ukupno 103 žrtve virusa

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević poručila je da je struka jasno iznela svoje mišljenje da se protivi okupljanjima vernika za Vaskrs.

Za 24 sata testirani uzorci 3.194 osobe, od kojih je 445 bilo pozitivno na virus korona.

Hospitalizovano je 3.511 pacijenata, a 128 je na respiratoru.

Do danas u 15 sati, testirane su ukupno 29.472 osobe u Srbiji.

Kisić je navela da su u poslednjih 24 sata preminule četiri osobe od posledica infekcije Kovidom 19, troje muškaraca i jedna žena.

Ukupan broj preminulih je 103.

Procenat smrtnosti je 1,9.

Ukupan broj izlečenih građana do sada je 443, istakla je Kisić Tepavčević.

Do sada 593 zdravstvena radnika pozivitna na Kovid 19

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je 593 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona.

Ona je, na pres konferenciji u Nišu, rekla da je testirano 6.070 zdravstvenih radnika, od kojih je 593 pozitivno na Kovid 19.

Hospitalozovano je 382 zdravstvenih radnika, rekla je Kisić Tepavčević.

U “Toponici“ zaražena 2 pacijenta i 6 medicinskih radnika

U specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti ““ Gornja Toponica“ korona vriusom zaražena su dva pacijenta i šest medicinskih radnika, izjavila je  član Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na pres konferenciji o situaciji sa korona virusom u Nišu na pitanje o različitim informacijama o broju zaraženih u toj bolnici rekla da je u ovom trenutku 318 pacijenata i 152 zdravstevnih radnika u toj ustanovi u izolaciji.

“Kada sam iznosila podatke o bolnici ““Gornja Toponica““ 44 osobe su imale simptome respiratornih infekcija i zadovoljavale su definiciju slučaja za testiranje, ali nisu bile pozitivne“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su dalje analizie pokazale da je virus potvrđen kod šest zdravstevnih radnika i kod dva pacijenta.

Kako je rekla u toj ustanovi su sprovedene mere zdravstvenog nadzora i izolacije, a u poslednjih sedam dana niko od pacijenata i zdravstvenih radnika nije ispoljio znake respiratorne infekcije .

“Ali, pratićemo situaciju u narednom periodu kako bismo imali pravu epidemiološku sliku. Informacije da desetine ljudi imaju simptome virusa nije tačna““, rekla je Kisić Tepavčević.

Korona ušla u 15 domova za stare,ukupno 324 zaraženih

Korona virus ušao je u 15 domova za odrasle i stare u Srbiji u kojima su ukupno zaražene 324 osobe, od čega 53 zdravstvena radnika i 271 korisnik, izjavila je  epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na pres konferenciji u Nišu kazala da je u Gerontološkom centru u tom gradu zaražena 151 osoba i da, iako većina ima blage simptome ili uopšte nema znakove bolesti, su svi smešteni u Klinički centar Niš da bi se, kako je rekla, pratio čitav tok infekcije i oboleli bili u najboljoj ustanovi “ako se desi bilo kakvo pogoršanje“.

Kisić je kazala da je virus potvrđen u staračkim domovima i gerontološkim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu , Blacu, Smederevu, Novom Pazaru i ponovila da korisnici tih ustanova spadaju u najosetljivu populaciju za nastanak teških formi bolesti i različitih komplikacija koje mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

“Sve mere predostrožnosti se maksimalno sprovode u cilju daljeg suzbijanja infekcije“, naglasila je Kisić.

Kisić je kazala da je veliki vroj korisnika i zaposlenih u tim ustanovama u izolaciji i njihovo stanje se prati iz sata u sat.

Na pitanje da li u fabrici Džonson Elektrik u Nišu ima zaraženih, epidemiolog Branislav Tiodorović je kazao da je u tom pogonu samo jedna osoba pozitivna na korona virus.

Kod sedam beba potvrđen korona virus

U Srbiji je kod sedam novrođenčadi potvrđen korona virus, izjavila je   Kisić Tepavčević.

“Do danas su tri bebe otpuštene iz bolnica”, rekla je ona odgovarajući na pitanja medija na konferenciji u Nišu.

Navela je da novi korona virus ne poznaje starosne granice kada je u pitanju verovatnoća zaražavanja i da se mogu zaraziti i bebe koje, dodala je, ili nemaju nikakve simptome ili imaju veoma blagu kliničku sliku.

Nema potrebe za izolacijom gradova

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević istakla je  da u ovom trenutku nema potrebe za merom izolovanja gradova, odnosno naselja koja se definišu kao žarišta, pošto se najveći broj naših građana ponaša odgovorno i savesno, a frekvencija kretanja građana iz jedan u drugi grad je mala.

Upitana da li struka razmatra dodatnu meru, pored policijskog časa, o izolovanju gradona i naselja koja se definišu kao žarišta, ona je podsetila da su epidemiološka istraživanja pokazala da su nova žarišta nastala nakon importivanja slučaja, da su se dalje priširilo na stanovništvo na osnovu bliskih kontakata.

Sada je očigledno da je u Nišu generalno stabilna epidemiološka situacija, osim širenja u pojedinim ustanovama, dodala je ona.

Gde su hospitalizovani oboleli od virusa korona

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je  da je 3.511 pacijenata obolelih od virusa korona je hospitalizovano, od kojih je 128 na respiratoru.

Na Infektivnoj klinici KCS smeštena je 61 osoba, od kojih su četiri na respiratoru.

U starom delu niškog Kliničkog centra smešteno je 200 pacijenata, od kojih je 13 respiratoru, a u novom delu ustanove nalazi se još 297 osoba.

U KC Vojvodina nalazi se 142 pacijenta, od kojih je 10 na respiratoru, a u KC Kragujevac 102 obolelih, među kojima je 13 na respiratoru.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” smešteno je 307 pacijenta, od kojih je 36 na mehaničkoj ventilaciji.

Na Klinici za pulmologiju KCS smešteno je 84 osobe, od kojih je sedam na respiratoru.

U KBC “Zemun” je 308 pacijenata, od kojih 16 na respiratoru, a u KBC “Zvezdara” 254 obolelih od kojih je 15 na mehaničkoj ventilaciji.

U Opštoj bolnici Pančevo na bolničkom lečenju je 167 pacijenata, od kojih je jedan na respiraotoru.

U Vojnoj bolnici Karaburma nalazi se 74 pacijenata, a pet na repsiratoru, dok je na Institutu Banjica 51 osoba.

Kad je reč o privremenim bolnicama sa lakšim slučajevima bolesti covid-19, na Beogradskom sajmu je 369 osoba, u hali Čair i hotelu Centroturist u Nišu smešteno je 296 osoba, a u Domu studenata njih 217.

Na Novosadskom sajmu smešteno je 188 lakše obolelih, u Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja” u Novom Pazaru 25.

U Specijalnoj bolnici Junaković kod Apatina smešteno je 26 osoba, na Institutu Selters u Mladenovcu 87, u Banji Koviljači 31, u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj banji 29, a u Intitutu Niška banja 96, navela je Kisić Tepavčević.

Struka jednoglasno protiv okupljanja, pa i za Vaskrs

Dr Darija Kisić-Tepavčević poručila je  da je struka jasno iznela svoje mišljenje o okupljanjima vernika za Vaskrs.

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu, zamoljena da prokomentariše činjenicu da su se vernici u crkvi Svetog Ðorđa na Bežaniji okupili bez maski i rastojanja, naglasila da se mišljenje struke nije promenilo.

„Vezano za verska okupljanja stručno mišljenje smo izneli, nije se promenilo i jednoglasno je“, podvukla je ona.

Tiodorović: U Domu u Trbunju nema zaraženih štićenika

U Domu za osobe ometene u razvoju u Trbunju kod Blaca potvrđena je infekcija kod 27 radnika, ali ne i kod štićenika, preneo je  epidemiolog Branislav Tiodorović najvaljujući ponavljanje testiranja.

Tiodorović je, odgovarajući na pitanje da li je bilo protesta vezano za dom u Trbunju, i koliko je potvrđenih infekcija, naglasio da nikakvih protesta nije bilo.

„To je težak problem svakako s obzirom na situaciju u Trbunju, domu koji se brine o pacijentima sa posebnim potrebama. To su veoma teški pacijenti i bez ove bolesti. Situacija je tamo pod stalnim praćenjem”, istakao je on.

Tiodorović je kazao da postoji situacija koja tera na ponavljanje testiranja kod štićenika doma.

„To se dešava, nije prvi put. Svuda gde postoji sumnja da li je ispoštovana procedura, da li je nešto kontaminirano ili slično, to se proverava. U ovom trenutku nemamo štićenika u tom domu koji pokazuju neke ozbiljne znake oboljenja i to je malo iznenađujuće i za lekare koji su tamo na licu mesta. Ponavljanjem testova moći ćemo da vidimo da li je situacija pod kontrolom“, rekao je on.

Tiodorović je kazao da je utvrđena procedura gde će biti smešteni štićenici ako budu pozitivno testirani.

„To je veoma težak posao, ako se tako nešto desi, ali do ovog trenutka nemamo informaciju o pojavi ozbiljnih znakova oboljenja“, zaključio je on.

Imamo kontrolu nad situacijom u Nišu

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se situacija u Nišu drži pod kontrolom i dodao da su kapaciteti na jugu Srbije spremni da prime sve građane kod kojih je dijanostifikovan Kovid 19 ili imaju sumnju na to.

Klinički centar Niš leči pacijente sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, dok se oni koji su pozitivni na korona virus, a imaju lakšu kliničku sliku, smeštaju u privremene bolnice, rekao je Tiodorović odgovarajući na pitanja medija na konferenciji u Nišu.

„Te privremene bolnice raspolažu kapacitetima da mogu primiti sve tako da nije problem u lečenju. Nije mi baš najjasnije zašto neko tvrdi da nema mesta ili da nije primljen. Mi takvih pritužbi nismo imali“, rekao je Tiodorović.

On je naveo da Klinički centar Niš bez obzira što su u njemu smešteni zaraženi iz Gerontološkog centra Niš raspolaže dovoljnim kapacitetima da može da prihvati najteže bolesnike.

„Proširujemo kapacitete privremenih bolnica tako da tu raspolažemo sa još 700 postelja da smestimo moguće pacijente s tim što sada imamo veliku pomoć jer će i kovid bolnica u Leskovcu moći da primi 220 pacijenta i ona je počela da se popunjava“, rekao je Tiodorović.

Nema opasnosti u kupovini uz mere opreza

Epidemiolog  Todorović rekao je da pojačane gužve pred prodavnicama ne bi trebalo da predstavljaju opasnost ako se svi pridržavaju potrebnih mera, i pozvao građane, pred praznični vikend, tokom kojeg će biti produžen policijski čas, da se ponašaju odgovorno.

Tiodorović je rekao da se, prema njegovom uvidu, nabavka odvija u kontrolisanim uslovima.

„Normalno je da se ljudi snabdevaju, jer se od petka u 17.00 očekuje policijski čas, ali utisak je da prema informacijama koje imam i licnog uvida, ogroman broj građana se ponaša odgovorno i u skladu sa preporukama i disciplinovano“, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare u Nišu.

On je ukazao da se i u nabavci hrane mora držati i odstojanje i nositi zaštitna oprema i dodaje da se građani uglavnom toga pridrzavaju.

Kaže da se i on sam snabdeva kada i starije osobe, petkom od 4.00 do 7.00 ujutru, i da su penzioneri najdisciplinovaniji deo građana, svi nose opremu i poštuju odstojanje od dva metra.

„Drzimo se toga sada svi i onda nece biti opasnosti i povećane opasnosti koja bi ovu kontrolisanu situaciju dovela do ozbiljnijeg narusavanja“, istakao je Tiodorvić.

Kada je u pitanju omogućavanja izlaska za starije od iduće nedelje Tiodorvić je rekao da se to planira kako bi stariji koji su dugo bili izilovani mogli da prošetaju takođe nu kontrolisanim uslovima oko svoje kuće i da se ne okupljaju.

Pozvao je penzionere i starije da i dalje budu primer discipline kao i do sada.

INFO 24 / Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort