Koncert duhovne i etno muzike u okviru “Pećinačkog kulturnog leta”

Šesto po redu “Pećinačko kulturno leto” koje organizuje pećinački Kulturni centar pod pokroviteljstvom opštine Pećinci nastavlja se u nedelju 13. septembra kada će na zvaničnom Jutjub kanalu ove ustanove biti emitovan Koncert duhovne i etno muzike povodom 500-godišnjice od smrti Svete Majke Angeline koja je jedno vreme boravila u Kupinovu gde se i nalazi crkva koja nosi njen naziv.

U okviru koncerta predstaviće se apsolventkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Bojana Suđića na odseku za dirigovanje Bojana Radivojević iz Brestača uz pratnju bas baritona Nedeljka Anđelića i soprana Tamare Topalović.

Inače, Bojana je prvenstveno završila Muzičku školu “Teodor Toša Andrejević” u Rumi na odseku za klavir, zatim srednju Muzičku školu “Stanković” u Beogradu na teorijskom odseku gde je proglašena đakom generacije, da bi nakon položenog prijemnog ispita na konzervatorijumu za muziku u Austriji ipak ostala u rodnoj Srbiji. Uporedo sa studijama, Bojana se obrazuje i na odseku za solo pevanje u srednjoj Muzičkoj školi “Mokranjac”. Radivojevićeva je svoju profesionalnu orijentaciju usmerila ka duhovnoj muzici o čemu svedoči i njena pozicija asistenta pri pevačkom društvu Hrama Svetog Save u Beogradu, ali i pozicija horovođe pećinačkog dečjeg Crkvenog hora “Ljubav, vera, nada”, mada ne izostaje ni ljubav prema sremačkoj, odnosno tamburaškoj muzici o čemu svedoči i prva nagrada na Saboru pesme i lepote koji je održan u Donjem Tovarniku.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja istakao je da je prošle godine uspostavljena saradnja sa Arhijerejskim namesništvom pećinačkim što je i ove godine rezultiralo obeležavanjem ovog značajnog jubileja:

“Podsetiću da smo i prošle godine u okviru naše najveće manifestacija u saradnji sa arhijerejskim namesnikom pećinačkim Bojanom Mijanovićem u Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu prigodnim koncertima i pozorišnom predstavom obeležili osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. S obzirom da je porodica Branković, pre svega Sveta Majka Angelina ostavila velikog traga za istoriju našeg kraja, 5 vekova od njene smrti obeležili smo koncertom kojeg smo snimili u pećinačkoj crkvi”, naglasio je Devrnja.

Tokom septembra poštovaoci kulture u Donjem Sremu imaju priliku da svake nedelje od 20 časova na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra uživaju u programima “Pećinačkog kulturnog leta” koje se ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacija održava onlajn.

Već naredne nedelje, 20. septembra ljubitelji tvrđeg zvuka imaće priliku da prate koncert EX-YU rok muzike na kojem će nastupiti Lidija Domazet iz Šimanovaca, koja je svoje muzičko obrazovanje stekla u Zagrebu na odseku za solo pevanje i klavir i učestvovala u jednom od najpoznatijih muzičkih takmičenja “Nikad nije kasno”, a tokom koncerta prate je članovi “Login benda” iz Dobanovaca.

Poslednje nedelje u mesecu, 27. septembra ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da pogledaju komediju “Ženska posla” nastalu u okviru projekta “Pozorište na selu” po tekstovima Duška Radovića u režiji Slobodana Stankovića u kojoj igraju članice Dramske sekcije pećinačkog KC-a Merima Radivojević, Jelena Nedeljković i Katarina Dobrić.

INFO 24 / RTV / Foto: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *