Kon: Procenjuje se da imunitet na kovid ima od 15 do 20 odsto građana

Srbiju je zahvatio treći talas virusa korona, pa se u narednim danima očekuje rast broja obolelih od kovida 19, kaže član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon i dodaje da određeni imunitet kod građana već postoji i da se procenjuje da je to između 15 i 20 odsto.

On je za Politiku rekao da je najviše zaraženih u Beogradu i da će se porast broja obolelih u prestonici videti tokom ove nedelje i da će ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji sigurno biti trocifren.

“Mislim da će biti oko 200 inficiranih dnevno, možda nekim danima i pređe taj broj. Pratimo situaciju i gledamo da virus što je moguće više usporimo”, naveo je on.

Upitan da li će se škole zatvarati kada se na dnevnom nivou pojavi 500 zaraženih od korone, Kon je rekao da sistem nadzora nije napravljen da bi se škole zatvarale, već da je osmišljen da funkcioniše u bilo kojim uslovima.

“Pravilo je da ako se pojave u istoj grupi dva slučaja obolevanja od kovida koji su povezani, onda cela grupa prelazi na onlajn nastavu. Ako se kod polovine đaka u školi javi infekcija – cela škola prelazi na onlajn rad”, pojasnio je Kon.

Ne isključuje mogućnost da sve škole pređu na onlajn ukoliko dođe do masovnog pogoršanja situacije.

Navodi da se kontrola sprovođenja mera mora da poboljša, ali ne u smislu kažnjavanja, već da se poštuju mere izolacije.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *