Kon: Od prošle nedelje Beograd ušao u početak trećeg talasa

Beograd je u toku prošle nedelje ušao u početak trećeg talasa i teško je verovati da će to da se zaustavi i vrati na ono stanje od pre nekoliko nedelja, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Na pitanje o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u slučaj velikog broja zaraženih, Kon kaže da je to neprekidno pitanje, ali da on na njega ne zna odgovor.

„Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim“, rekao je Kon na TV Pink.

Napomenuo je da sada ulazimo u situaciju kada će sve češće da se pominju restriktivne mere, jer se u naredne dve nedelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje, pa i proširenje ovog virusa ne samo na teritoriji Beograda nego i na teritoriji cele Srbije.

Objasnio je da je to ono što nas očekuje u prirodnom toku, a da od sprovođenja preventivnih mera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo.

Kon je rekao da ćemo danas verovatno imati ispod 100 novozaraženih, ali da je to zbog toga što se subotom i nedeljom manje pacijenata javlja na testiranje.

„Pravi brojevi će stići tek od utorka“, kaže Kon i navodi da povećanje broja zaraženih zavisi od toga da li se sprovode ili ne sprovode preventivne mere koje se odnose na nošenje zaštitnih maksi, držanje distance i higijenu ruku.

Naveo je da smo u situaciji gde počinje da vri u čitavoj Evropi i da se približavamo zimi kad je prenošenje svih virusa dominantno, a da smo u problemu ako u ovom trenutku ne razumemo značaj preventivnih mera.

Kon kaže da ako inport virusa u škole bude iznenadno vrlo veliki tada nastaju i ozbiljni problemi vezano za obolevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

Napomenuo je da su u ovom trenutku možda bitniji ti veliki kolektivi sa više hiljada zaposenih, jer se stiče utisak da se ne sprovode mere, pa je važno posebno obatiti pažnju na transport radnika, budući da je to ranije bio najčešći način prenosa korona virusa.

Upitan o leku Remdesivir, koji se koristi u borbi protiv kovida-19, a koji je od danas dostupan pacijentima u Srbiji, Kon kaže da je stav infektologa da se u medijima ne priča o efektima lečenja.

On je rekao da je sada već dolazi deseti protokol u lečenju i da se neprekidno usavršava taj složeni način lečenja koji se preporučuje.

Nema prenošenja zaraze u školi

Tokom prošle nedelje, u školama u Beogradu evidentirano je 25 zaraženih učenika i nastavnika virusom korona, ali nije bilo prenošenja virusa unutar škole, već su deca zaražena u porodici, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je za Tanjug rekao da je zaraženo osam đaka i sedmoro zaposlenih u osnovnim školama i devet učenika i jedan zaposleni u srednjim školama.

„Situacija u školama u Beogradu pokazuje da nadzor funkcioniše, što je važno, jer će virus biti sve više u opticaju. Razgovor o tome da li škole treba zatvarati ili ne, neće zavisiti od epidemioloških mera, jer su one već preduzete, nego prvenstveno od toga da li će moći da se obavlja nastava ili ne, a to je u nadležnosti Ministarstva prosvete“, naveo je Kon.

Od početka školske godine u Beogradu registrovano 36 zaraženih učenika i 13 zaposlenih u osnovnim školama i 22 učenika srednje škole i četvoro zaposlenih.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *