Kon: Epidemiološka situacija i dalje nesigurna

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna i da nije vreme za naglo opuštanje mera.

“Juče je broj zaraženih bio 161, i ovo ni u kom slučaju nije vreme za naglo opuštnje mera”, rekao je Kon za RTS.

On je naveo da je virus i dalje prisutan, i dalje kovid ambulante rade svoj posao i ima pacijenata.

“Smanjuje se broj onih koji se testiraju zbog sumnje na kovid, povećava se broj onih koji se testiraju zbog putovanja. Sve to daje podatke o procentima pozitivnosti koji nisu potpuno adekvatni, ali jasno se vidi da je smirivanje u toku”, rekao je Kon.

Ističe da ne bi trebalo prerano popuštati mere, ali da to ne znači da o tome ne bi trebalo govoriti.

On je istakao i da su apsolutni prioritet školski kolektivi i otvaranje škola, odnosno obezbeđenje da u početku nastave bude što je moguće bolja epidemiološka situacija.

Kon je najavio je da će se na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatrati mere koje je Ministarstvo kulture pripremilo za otvaranje pozorišta i bioskopa.

“Ulazak i izlazak su jedna od najvažnijih stvari i ko će kontrolisati korišćenje maski i šta će biti ako se ne koriste”, rekao je.

“Osnovne mere su jasne, razmak jedan i po metar, distanca, zavisi i kolika su sedišta. Za svaku salu treba da bude određeno koliko može da prima. Načelno se može reći polovina, trećina, o tome će se raspravljati na Kriznom štabu”, ukazao je Kon.

INFO 24 / FoNET / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *