Kolektiv kompanije INFO 24 pridružio se osudama skandalozne naslovne strane NIN-a

Na naslovnoj strani novog izdanja nedeljnika NIN uperena je puška u predsednika Srbije Aleksandra Vučića! Time se, navodi se u komentarima na društvenim mrežama, neskriveno crta meta na čelo predsedniku.

Reakcije na ovu nedopustivu naslovnicu stižu sa svih strana, a tim naše redakcije INFO 24 ostao je zgrođen ovakvim novinarskim postupkom. S obzirom na to da svi osuđuju ovakav postupak nedeljnika NIN mnogi su imali veoma upečatljive komentare.

Marko Matić, novinar medijske mreže Antidot Poruka ispod radara

– Već duže vreme NIN se ističe kao tabloidni nedeljnik koji svojim skandaloznim naslovnicama pokušava na sebe da skrene kakvu-takvu pažnju. U skladu sa takvom uređivačkom politikom NIN je i ovoga puta objavio fotografiju puške čija je cev okrenuta u predsednika Srbije za koju će verovatno dati cinično objašnjenje da je u pitanju puka slučajnost iako je jasno da se izbora fotografije krije jasna namera i nimalo slučajna poruka. Krajnje je vreme da medijska i novinarska udruženja, kao i javnost u celini, jasno osude ovakvo neprofesionalno i neodgovorno ponašanje uredništva NIN jer je ovo otvoreno stvaranje atmosfere za fizičke napade na najviše državne funkcionere. Iako ne možemo da govorimo o otvorenom pozivu na ubistvo, jasno je da je u pitanju vešto smišljena submisivna poruka čije je dejstvo čak i opasnije od otvorenih poziva koji bi naišli na nedvosmislenu osudu javnosti i reakciju državnih organa. Ovako se ta poruka šalje ispod radara sa namerom da kod čitalaca izazove određenu reakciju i posledice sa kojima uredništvo NIN ne bi moglo direktno da se poveže.

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije Strani plaćenici i domaći izdajnici

FOTO: JAGODINA.ORG

– Očigledno je ovo neko debelo platio sa željom da se sve pozitivno što je urađeno u Srbiji, uruši jednom aferom. Poznato je ko to radi – strani plaćenici i domaći izdajnici. Država mora da stane na put, ne samo ovakvim slikama, nego i ljudi koji organizuju sve to. Jer uperena puška u predsednika ima tri tumačenja, građani dobro mogu to da zaključe – kaže Marković.

Miloš Vučević, potpredsednik SNS Zgrožen sam

FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Ovo ne zavređuje nikakav komentar, već hitnu reakciju državnih organa! Iskreno, zgrožen sam. Pušku koja cilja predsednika države ne smatram primerom slobodnog novinarstva, niti umetničke slobode?! Pozivam nadležne državne organe, novinarska udruženja, sve dobronamerne ljude da učine sve da se konačno zaustave pretnje i prizivanja zločina protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Đorđe Milićević, poslanik SPS Stravična kampanja

– To je nastavak stravične i beskrupulozne kampanje protiv Vučića i njegove porodice. Takav gest govori o karakteru onih koji tu vrstu kampanje vode. Politika oličena u pretnjama, pozivu na linč, nasilju i sukobu nailazi na najoštriju osudu SPS. Opozicija u Srbiji nema nikakvo konkretno rešenje ni politiku, pa na ovakav način pokušavaju da bez izbora da dođu do vlasti i privilegija.

Tatjana Macura, poslanica SMS Može biti pogubno

– Potpuno se izgubio kompas u obračunu sa političkim neistomišljenicima. Svesno ili nesvesno slati takve poruke u državi u kojoj je 2003. godine ubijen predsednik vlade je sumanuto. Pozivam sve, one koji zastupaju interese vlasti i one koji zastupaju interese opozicije, da se uzdrže od provokacija koje mogu dovesti do incidenata koji mogu biti pogubni.

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine Bolesne ambicije

– Jeziva naslovna strana koja čak više ni ne prikriva bolesnu ambiciju interesnih grupa koje bi da sruše predsednika Vučića isključivo iz lukrativnih i sitnosopstveničkih razloga. Ovo je materijalni dokaz da se neki ne bi libili da ugroze život predsednika Srbije samo da bi mogli da vršljaju i ponovo cede ekonomiju ove zemlje. Vučić je neprobojna brana svim onima iz zemlje i inostranstva koji bi da oslabe našu zemlju i našu ekonomiju. Međutim, nikakav interes i bizarne ambicije određenih medija u kombinaciji sa tajkunima, narko kartelima i isluženim političarima ne može da ugrozi Vučićevu poziciju i podršku koju ima od naroda Srbije. To što nemaju ni minimalnu podršku građana Srbije ne može da bude opravdanje niti ih može izuzeti od materijalne i krivične odgovornosti zbog korišćenja ove jezive simbolike koja direktno udara na srž, instituciju i ličnost predsednika Republike Srbije, te pozivam nadležne državne organe da odmah reaguju ako smo pravna država, a duboko verujem da jesmo.

Goran Vesić: Direktan poziv na ubistvo predsednika Vučića

FOTO: TANJUG/ BOJAN STEKIĆ

Naslovna strana nedeljnika NIN je direktan poziv na ubistvo predsednika Vučića. U svakoj demokratskoj zemlji na svetu objavljivanje ovakve fotografije izazvalo bi osudu javnosti i bilo bi kažnjivo. Osim u Srbiji gde svako, a posebno oni koji sebe nazivaju antivladinim medijima da otvoreno pozivaju na ubistva i linč. Setite se samo kako su u listu Danas opravdavali one ludake koji su sa motornom testerom pretili novinarima RTS, setite se kako su pokušaj mog ubistva ispred galerije Progres koji je organizovao Dragan Đilas na naslovnoj strani lista Danas slavili uz naslov “jurićemo vas po ulicama”, pa kako su nošenje vešala na Terazijama za predsednika Vučića okarakterisali kao “umetnički performans”. Da li se još neko seća naslovne strane nedeljnika NIN kada su objavili sliku koncentracionog logora uz morbidnu poruku “rad oslobađa” i kako se urednik ovog lista tom naslovnicom rugao žrtvama holokausta i Srbiji? Sada, naslovna strana sa uperenom puškom u predsednika. I posle će urednik ove novine Ćulibrk da objašnjava kako su to novinarske slobode i kako se samo malo šalio. Nažalost, ja sam ovakve pretnje 2001. već gledao kada su novinari slični Ćulibrku pravili sprdnju sa pokušajem atentata na Đinđića kod hale Limes u februaru 2001. Kada su tog istog Đinđića iz Pesčanika nazivali kriminalcem i osobom koja je izmislila atenteta na sebe. E to isto sada rade Vučiću. I zato te poruke treba ozbiljno shvatiti.

Članica Predsedništva SNS Irena Vujović najoštije je osudila skandaloznu naslovnu stranu nedeljnika NIN.

Očigledno je da uredništvo nedeljnika NIN objektivnim novinarstvom smatra otvoreno crtanje meta na čelu najvišim državnim funkcionerima. Tendenciozno postavljanje ilustracije sa puškom uperenom u predsednika Aleksandra Vučića na naslovnu stranu je vrhunac beskrupulozne kampanje protiv legitimno izabranog predsednika Srbije. Pitam se da li je puska namenjena i svima nama koji podrzavamo Aleksandra Vučića, a to je većina građana Srbije. Pozivam nadležne državne organe i novinarska udruženja da reaguju na ovaj monstruozan čin – navodi Vujović.

INFO 24 / Kurir.rs / Foto: Tanjug / Foto montaža: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *