Ko su ministri u novoj Vladi Srbije

Javnost je danas saznala gotovo sva imena ministara u novoj Vladi Srbije, članove novog kabineta premijerke Ane Brnabić, u kojoj će biti gotovo polovina novih imena. Nepoznanica je resor prosvete, koji će voditi kadar SPS, jedan ministar bez portfelja, kao i potpredsednici, a što se tiče ostalih ministara, to su:

 • Ministarstvo finansija, Siniša Mali:

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije, čime je prepolovljen dug grada i značajno smanjen budžetski deficit.

Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

 • Ministarstvo privrede, Anđelka Atanacković:

Najbolji menadžer jugoistoične Evrope za 2017. godinu biće na čelu Ministarstva privrede.

Atanasković je direktorka “Prve petoletke – namenska” iz Trstenika, za koju je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je “žena zmaj” jer je oživela tu fabriku koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra.

Ona je u Sarajevu 2017. primila nagradu za najboljeg menadžera jugoistocne Evrope, prema mišljenju Asocijacije komora.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića.

 • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović:

Nedimović, od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a od juna 2017. godine ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Pre toga je bio gradonacelnik Sremske Mitrovice i tu funkciju obavljao je u dva mandata- od 2008. do 2016. godine.

Bio je prvi na izbornoj listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu” na izborima 21. juna ove godine, a spekulisalo se i da je kandidat za mesto premijera, kao i jedan od tri kandidata za novog gradonacelnika Sremske Mitrovice.

Na početku pandemije korona virusa postavljen je na čelo kriznog Štaba za nišavski i toplički okrug.

Nedimović je među srpskim seljacima zadobio simpatije već na početku ministarskog mandata 2016. godine, kada im je izdiktirao svoj broj telefona i pozvao ih da mu se jave kad god imaju neki problem.

Tokom dosadašnjeg mandata zalagao se za nove mere agrarne politike, među kojima su komasacija, veliki državni projekat u okviru Programa Srbija 2025, gradnju sistema za navodnjavanje, kupovinu novih traktora.

 • Ministarstvo zaštite životne sredine, Irena Vujović:

Dosadašnja predsednica opštine Savski venac zameniće na ministarskom mestu Gorana Trivana iz SPS.

Bila je poslanica u Skupštini Srbije, a nakon izbora 2014. godine, u maju tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti.

Od 2015. godine je na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost. Zamenica je predsednika Saveta za prava deteta i politički je predstavnik Beograda u mreži velikih evropskih gradova (Eurocities).

 • Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović:

Momirović je predsednik kompanije Mona Hotel Manadžment d.o.o. i naslednik čuvenog brenda “Mona”, modne kuće koju su osnovali njegovi roditelji Nada i Đorđe Momirović, 1989. godine.

Momirović je javnosti postao poznat kada se usprotivio povećanju minimalne cene rada.

Rođen je 17. oktobra 1983. godine u Beogradu, diplomirani je pravnik.

Aktivni je učesnik u poslovnom udruženju HORES, gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine HORES (Udruženje hotelijera i restoratera – Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede), a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES.

Buduća ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2016. godine je potpredsednica SNS, poslanica u republičkom parlamentu, a u prošlom skupštinskom sazivu bila je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

 • Ministarstvo rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović:

Mihajlović je od 2014. bila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pre toga od 2012. ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

U resoru kojim je rukovodila od 2014. izgrađeno je više od 200 km novih autoputeva, rekonstruisano više od 200 km pruga, započete su reforme javnih preduzeća i napravljen veliki iskorak u usklađivanju domaćeg zakonodavstva u oblasti saobraćaja i građevinarstva sa pravilima koja važe u EU.

Posebno dostignuće predstavljaju sprovedene sveobuhvatne reforme u oblasti građevinarstva, koje su rezultirale napretkom Srbije sa 186. na 10. mesto na svetu po izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke i poboljšanjem ukupnog rejtinga zemlje na listi sa 91. na 43. mesto za tri godine.

Autorka je i koautorka četiri knjige iz oblasti energetike i održivog razvoja. Objavila je više od dve stotine radova o problemima i mogućnostima razvoja srpskog energetskog sektora.

 • Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić:

Na novu funkciju dolazi sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na koje je postavljena jula 2012. godine.

Na ministarskom mestu zameniće svog šefa Rasima Ljajića, predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije, ministra u više Vlada od 2000. godine, a koji je nekoliko puta najavljivao povlačenje.

 • Ministarstvo pravde, Maja Popović:

Među ženama koje će činiti polovinu kabineta Ane Brnabić biće i pravnica, bivši sudija, koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnika direktora BIA Bratislava Gašića.

Popović je bila i šefica kabineta prvog čeoveka agencije Aleksandra Đorđevića.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnju ministarku Nelu Kuburović.

 • Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović:

Rođena je 1974. godine, a profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao novinar Radio-televizije Kruševac, na kojoj je radila do 1994. godine.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na 14. poziciji na listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu” i ponovo dobila mandat narodne poslanice.

 • Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić:

Novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, vodiće Gordana Čomić, bivša dugogodišnja funkcionerka i poslanica DS.

U sukob sa rukovodstvom demokrata ušla je nakon što je prekršila odluku stranke o bojkotu rada parlamenta, čijim je sednicama nastavila da prisustvuje.

Uoči izbora, koje je DS bojkotovala, Čomić je predložila da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena, što je skupština i usvojila. Na izbore 21. juna izašla je na listi Ujedinjene demokratske Srbije, koja nije prešla cenzus.

Čomić je rođena 1958. godine u Novom Sadu, a po zanimanju je diplomirani fizičar. U skupštinskom sazivu od 2008. bila je potpredsednica Narodne skupštine, kao i u sazivima 2012-2014. i 2014-2016. godine.

Udata je, majka četvoro dece, govori engleski, nemački i francuski jezik.

 • Ministarstvo unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin:

Za direktora Kancelarije za KiM izabran je u avgustu 2012. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za KiM. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U junu 2015. imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada Srbije. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na dužnosti ministra odbrane je od juna 2017. godine.

 • Ministarstvo odbrane, Nebojša Stefanović:

Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

 • Ministarstvo spoljnih poslova, Nikola Selaković:

Nekadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković dolazi na mesto šefa diplomatije.

Do sada je obavljao funkciju generalnog sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na novoj funkciji u vladi zameniće Ivicu Dačića koji je izabran za predsednika.

 • Ministarstvo za evropske integracije, Jadranka Joksimović:

Svojevremeno student generacije FPN-a, stipendista Kraljevine Norveške i Fonda za talente Vlade Srbije, Joksimović je političku karijeru započela kao jedan je od potpisnika-osnivača SNS 2008. godine, a sada je internacionalni sekretar stranke.

Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) – programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009. godine.

U maju 2012. godine izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. U Skupštini Srbije obavljala je dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom njenog predsedavanja značajno su unapređeni kontrolni mehanizmi rada ovog Odbora nad službama bezbednosti.

Bila je i član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član Stalne delegacije pri parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, kao i predsednik Grupe prijateljstva sa Turskom.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 27. aprila 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. avgusta 2016. godine, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

2017. godine, formiranjem Ministarstva za evropske integracije, Jadranka Joksimović je izabrana na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Dobitnik je nagrade „Najevropljanin“ za 2015. godinu koju za oblast politike i još pet kategorija dodeljuje organizacija Prva evropska kuća. Društvo lobista Srbije je 2015. godine uručilo Jadranki Joksimović „Plaketu za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja“.

 • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čeka se SPS
 • Ministarstvo zdravlja, Zlatibor Lončar:

Dosadašnji ministar zdravlja, nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu, u sred krize izazvane pandemijom virusa korona, koja je obeležila poslednju godinu njegovog mandata.

Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS, od 2010. godine obavljao je funkciju načelnika Intezivne nege, na odeljenju Hirurgije I, a funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora KCS za medicinska pitanja, vršio je od avgusta 2012. godine.

Na mesto načelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.

Govori engleski jezik. Oženjen je, otac jednog deteta.

 • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević:

Široj javnosti postala je poznata od marta ove godine kao član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Na to mesto došla je kao epidemolog i zamenik direktora Instituta “Batut”.

Kisić je diplomirala, doktorirala i magistrirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Nedugo nakon sticanja diplome, postala je 2002. godine saradnik u nastavi na tom fakultetu, a 2007. godine izabrana u zvanje asistenta.

Krajem 2010. godine izabrana je u zvanje docenta, a 2017. godine postala je vanredna profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jedna od vodećih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine.

U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

 • Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, Ratko Dmitrović:

Dugogodišnji novinar, posle 5. oktobra 2000. postao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića.

Profesionalnu karijeru počeo je 1981. godine. Od 2008. godine je redovni kolumnista lista Pečat na temu srpsko-hrvatskih odnosa.

Bio je i generalni direktor i glavni urednik kompanije “Novosti”, a pre toga i glavni i odgovorni urednih u Frankfurtskim vestima.

Na parlamentranim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza čiji je predsednik Aleksandar Šapić.

 • Ministarstvo omladine i sporta, Vanja Udovičić
 • Ministarstvo kulture i informisanja, Maja Gojković:

U Nemanjinu 11 dolazi sa funkcije predsednice parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine.

Bila je gradonačelnica Novog Sada, a mediji su od ranije već spekulisali da bi mogla da bude ministarka kulture umesto Vladana Vukosavljevića.

 • Ministarstvo za brigu o selu, Milan Krkobabić:

Jedan do osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije i njen predsednik, do sada je obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koorinaciju rada javnih preduzeća.

Sin političara Jovana Krkobabića, bio je i zamenik gradonačelnika Beograda do 2008. godine, od 2012. do 2016. godine generalni direktor javnog preduzeća “Pošte Srbije”, a poslednjih godina se posebno bavio seoskim zadrugama.

Vučić: Trudili se da sagledamo ko je kako radio i šta može
Predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da je na više nivoa ministarstava izvršena promena i da nema ministara koji su po osam godina na njihovom čelu.

Menjali smo i ponovo rudarstvo i energetiku, odbranu, MUP. Nije Ministarstvo odbrane utešna nagrada, već posle kojeg sam ja postao predsednik vlade i države, pa su mi smešne te priče, objasnio je on.

Vučić je kazao da je s mandatarkom Anom Brnabić merio sve, a teško je to izmeriti.

Suzana Paunović novi generalni sekretar predsednika
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će novi generalni sekretar predsednika biti dosadašnja direktoraka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Vučić je naveo da doskorašnji generalni sekretar Nikola Selaković ide na mesto ministra spoljnih poslova, dok ljudska i manjinska prava preuzima Gordana Čomić koroz svoje ministarstvo.

Zato će novi generalni sekretar biti Suzana Paunović, rekao je Vučić i dodao da će se videti ko će biti generalni sekratar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Trudio sam se da sagledam ko je kako radio. Ne gledamo samo poslednja tri ili šest meseci, već četiri godina, kao i šta ko može da uradi u budućnosti, objasnio je on.

Rekao je da je, bez obzira što je samo dvoje glasalo protiv, a jedan bio uzdržan na sednici Predsedništva SNS, sigurno više protiv, ali su iz poštovanja prema njemu rekli „pustićemo te još ovaj put, kongres je u martu“.

Takođe je preneo da je izvesno da Bratislav Gašić ostaje direktor BIA i dodao da o tome nije ni raspravljano.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort