Kisić Tepavčević: Ženama omogućiti jednaka prava i mogućnosti

Ženama treba omogućiti jednaka prava i mogućnosti ne zato što su žene, već zato što su odgovorne, savesne i sposobne da obavljaju svaku vrstu posla i dužnosti koje im se povere, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja je održana u Novom Sadu na temu društvenog i radnog položaja žena.

Kisić Tepavčević je istakla da svaki dan treba da bude posvećen poboljšanju položaja žena u društvu, jer se, na žalost, u 21. veku i dalje govori o potrebi postojanja ravnopravnosti polova.

Ministarka Kisić Tepavčević je dodala da je dosta toga učinjeno u prethodnom periodu, da nikada više nije bilo žena u Vladi Republike Srbije i Narodnoj skupštini Srbije, kao i na ključnim mestima u državi, ali da su žene i dalje u ranjivim grupama, naročito žene Romkinje, žene sa invaliditetom, kao i žene u ruralnim sredinama.

Kako je navela, žene se često nalaze u različitim nepovoljnijim pozicijama i kada je u pitanju tržište rada.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od ukupnog broja prijavljenih nezaposlenih osoba na evidenciji te službe više od 56 odsto su žene, a oko 190.000 žena je nezaposleno duže od 12 meseci, kazala je Kisić Tepavčević.

U 2020. godini zaposleno je oko 210.000 osoba, od kojih su 55 odsto bile žene, a u toku januara i februara ove godine oko 30.000, među kojima je 57 odsto žena.

U okviru programa „Moja prva plata“ zaposleno je 8.224 osobe, od kojih je oko 5.000 žena.

„Ovo nam govori da žene koriste svaku priliku koja im se da i da zato treba da imaju jednaka prava i mogućnosti kao i muškarci“, istakla je Kisić Tepavčević.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet