Kisić Tepavčević: Spremno dočekujemo sve izazove u 2021. godini

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da se Vlada Republike Srbije uspešno suočila sa ekonomskim aspektima krize koju je pokrenula epidemija Kovid 19 i da je zadatak svih u državi da se takva politika nastavi i u sledećoj godini.

„Spremni smo za sve izazove. Ja lično uz optimizam dočekujem 2021. godinu, u kojoj će Srbija biti zemlja bez barijera i gde ćemo sledeći ovakav skup dočekati bez maski“, rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji „Svet u 2021“, koju je organizovala „Color Media Communications“.

Ministarka Kisić Tepavčević je dodala da niko na početku ove godine nije mogao da predvidi kakav će biti svet na njenom kraju i da je sada vreme za aktivne mere u borbi protiv Kovid 19, kako bismo živeli i radili uz prisustvo virusa, a da istovremeno preduzimamo sve što možemo na sprečavanju njegovog širenja.

Prof. dr Kisić Tepavčević je ukazala da je suština da se rad organizuje najoptimalnije moguće, budući da se sada gotovo celokupan radni proces odvija na daljinu i od kuće.

Kisić Tepavčević je dodala da su poslodavci dužni da obezbede zdravo radno orkuženje i da zato Uprava za bezbednost i zdravlje na radu priprema Vodič za bezbedan rad od kuće.

Kada je u pitanju rad od kuće, kako je dodala, konkretni predlozi Ministarstva su da se zaposlenima dostavljaju rešenja, pored zakonom propisanog načina, i u elektronskoj formi, kao i da poslodavci sa zaposlenima zaključe anekse ugovora o radu kojima će se predvideti mogućnost rada od kuće za deo radnog vremena.

Aktivnosti Ministarstva biće usmerene i na usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, privlačenje stranaca različitih obrazovnih profila, zapošljavanje mladih, žena, povećanje efikasnosti u ostvarivanju prava korisnika socijalne zaštite, istakla je Kisić Tepavčević.

Prof. dr Kisić Tepavčević je dodala da su među merama Ministarstva i program „Moja prva plata“, projekat za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom „Srbija bez barijera“, inkluzija osetljivih grupa, unapređenje efikasnosti upravljanja migrantskom krizom, kao i nastavak brige o najosetljivijim grupama u Srbiji.

Na panelu posvećenom posledicama krize na ranjive grupe u društvu učestvovale su državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *