Kisić Tepavčević: Jedno su stavovi, drugo borba protiv korone, pa i lažnih vesti

Bez obzira kakva su nam stavovi i uverenja, u borbi protiv korona virusa moramo se čuvati lažnih vesti i biti jedinstveni, jer je svima nama cilj da očuvamo svoje zdravlje, zdravlje porodice i nacije, istakla je pomoćnik direktora instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je tako odgovorila, na konferenciji za štampu, na pitanje kako Kriznis štab može da utiče na plasiranje lažnih vesti, kakva je bila da je jedna medicinska sestra iz jedne kovid bolnice pokušala samoubistvo, jer nije izržala pritisak epidemije.

Mediji su, kako je naglasila, veoma bitni u borbi protiv ove bolesti.

„Međutim svedoci smo da su pojedinci sebi dali za pravo da iznose neproverene i netačne informacije, i na taj nači su direktno odgovorni za stavranje atmosfere koja ne može biti produktivna“, podvukla je ona.

Kisić-Tepavčević kaže da takve informacije ne mogu da donesu ništa dobro i da mogu samo da otežaju borbu.

Maske na otvorenom, ako nema distance od bar 1,5 metara
Nošenje maske na otvorenom je obavezno ako se ne moze obezbediti distanca od najmanje 1,5 metara između ljudi, a u ostalim slučajevima je preporuka da se maske nose i na otvorenom, objasnila je zamenica direktora Institua “Batut” Darija Kisić Tepavčević odluku Kriznog štaba.

Ona je navela da je maska obavezna kad je nemoguće obezbediti dovoljnu distancu, primera radi, u redovima ispred banke, pošte, apoteke, na autobuskim stajalištima…

To se, dodala je, ne odnosi na osobe iz iste porodice.

Na pitanje na koji se uzrast odnosi obavezno nošenje maski, Kisić je primetila da starosna granica ne postoji, odnosno da nijedan uzrast nije bezbedan.

Kada je reč o najmlađima, kaže da bi meru trebalo primenjivati, kao i kod starijih, s tim što se roditeljima najmlađe dece preporučuje da ih i ne dovode u situacije u kojima bi dete bilo pod povećanim rizikom, a to znači da ne idu u redove, tamo gde je povecan broj ljudi…

Podsetila je, takođe, da ni sve maske nisu 100 procentna zaštita, iako su svakako značajna mera zaštite, te da za sve važi da vode račna da ne dovode sebe u situacije gde bi bili pod povećanim rizikom.

Preterano broj testiranja na lični zahtev, pacijenti nisu trpeli

Darija Kisić Tepavčević potvrdila je danas je prethodnih dana bilo zastoja u analizi testova i ukazala da je razlog tome “preterano veliki broj” testiranja na koronu na lični zahtev građana.

Kisić je, međutim, istakla da da niko nije trpeo zbog toga, jer se, kako je rekla, ne leče testovi, već pacijenti.

Kisić – Tepavčević je izrazila uverenje da će biti smanjeno vreme i za testiranje pacijenata sa kliničkom slikom i naglasila da se oni, bez obzira, na rezultate testa bolnički leče.

“Lekari ne leče test, već pacijente zbog kliničke slike”, navela je ona.

Kaže da se dešava da pacijenti sa teškom liničkom slikom dobiju posle rezultate PCR testa koji pokaže da su negativni, iako imaju sve simptome i vode se kao verovatni slučajevi.

Kaže da je bio povećan broj testiranja na lični zahtev zbog same mogućnosti da se to radi na lični zahtev i zbog niske cene, zatim zbog perioda putovanja, ali ističe i da je veliki broj građana to radio bez ikakvog osnova.

Ona je rekla da su se neki testirali i više puta tokom jedne nedelje i da je procenat pozitivnosti kod tih osoba pokazala da se testiranje vrši nesvrsishodno.

“Razumljivo da su nam testiranja zbog kliničkih indikacija prioriitet i zato je bilo usmereno na zavode i institute. Sada postoji objektivan razlog za testiranje u svim kovid ambulanta i to je ponovo vraćeno na teren”.

Kisić – Tepavčević dodaje da procedura PCR testiranja traje duže i da su se zbog toga i jako velikog broja zahteva pravili redovi, naročito ispred Torlaka.

Građani treba da shvate da je limitiran kapacitet laboratorija, poručila je ona dodajući da je kapacitet za testiranje višestruko povećan, ali da je i dalje zahtev za testiranje bio mnogo veći.

Epidemiološka situacija na KiM stabilna

Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija na KiM, u sredinama gde živi većinsko srpsko stanovništvo, stabilna i dodala da je trenutno u KBC “Kosovska Mitrovica” smešteno 75 pacijenata, dok je u poslednja 24 časa jedna osoba izgubila život.

Na konferenciji za medije, Kisić je rekla da je troje pacijenata sa KiM smešteno u KBC “Dr Dragiša Mišović”, dve osobe u Nišu i dve u Kragujevcu, kao i da se tri osobe nalaze na respiratoru.

INFO 24 / Dnevnik / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *