Kisić Tepavčević: Aktivan napad na asimptomatske prenosioce

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“, Darija Kisić Tepavčević, navela je da je cilj mera takozvanog aktivnog napada na virus korona, koje će biti primenjivane u narednom periodu, da se testiraju svi asimptomatski nosioci infekcije, kao i oni koji nisu dosad testirani.

„Cilj je da se svi potencijalni kontakti zaražene osobe, koji su dosad bili pod zdravstvenim nadzorom i u kućnoj izolaciji, smatraju potencijalnim prenosiocima koji će od sad biti testirani. Dosta toga je do sada bilo na ličnoj odgovornosti i na savesnosti pojedinca“, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je na RTS rekla da pojedini primeri ukazuju da neki nisu ozbiljno prihvatili svoju ulogu i da su kršili samoizolaciju, pa se ubuduće ništa neće prepuštati slučaju.

Prema njenim rečima, testiranja će mnogo pomoći da se „uhvate“ asimptomatski nosioci, kao i oni koji nemaju simptome, i da što pre budu izolovani u adekvatne ustanove, na stroži način.

Kaže da je, prema podacima kojima raspolaže, trenutno oko 10.000 do 15.000 ljudi u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

U pitanju je, navodi, mukotrpan rad zdravstvenih radnika, i istraživanje svakog potencijalnog kontakta osobe za koju je potvrđena infekcija, kao i osoba koje su došle iz inostranstva.

Ona ističe da uvedene mere samoizolacije i socijalnog distanciranja nemaju alternativu.

„One su i dalje osnova naše borbe. Bez obzira što ćemo proširiti indikacije za testiranje, samoizolacija i socijalno distanciranje predstavljaju ključnu meru“, napomenula je Kisić Tepavčević.

Kazala je i da su mere koje su već donete i te kako dale rezultate, što se, naglašava, i vidi po brojkama jer je za očekivati bilo da postoji veći broj obolelih.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *